Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OEBS: Oslobađajuća presuda otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava u Srbiji - | K-013 Portal

OEBS: Oslobađajuća presuda otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava u Srbiji

presuda, slavko curuvija

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je večeras da odluka Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica pripadnika Službe državne bezbednosti, prethodno na ukupno 100 godina zatvora osuđena za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, „otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava“ u Srbiji.

„Misija OEBS u Srbiji je obaveštena o presudi koju je Apelacioni sud u Beogradu danas objavio u predmetu za ubistvo Slavka Ćuruvije u kome su okrivljeni oslobođeni krivice“, saopšteno je na zvaničnom tviter (X) profilu ove organizacije.

„Ova presuda značajno odstupa od prethodne dve prvostepene odluke suda i otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava“, dodaje se.

„Šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu podseća na obavezu koju je 57 država učesnica OEBS-a, uključujući i Srbiju, preuzelo potpisivanjem Odluke o bezbednosti novinara koju je Ministarski savet OEBS usvojio u Milanu 2018. godine“, piše u objavi na mreži X.

„Ovom odlukom se, između ostalog, države učesnice pozivaju da ‘preduzmu delotvorne mere kako bi okončale nekažnjivost za zločine nad novinarima/kama’, i sa žaljenjem konstatuje da nema pravde i odgovornosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije“, zaključuje se u objavi misije OEBS u Srbiji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS