Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Politiko: Zapadne obaveštajne službe tvrde da je Novica Antić ruski agent - | K-013 Portal

Politiko: Zapadne obaveštajne službe tvrde da je Novica Antić ruski agent

politiko, novica antic

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je u Srbiji u protvoru i štrajkuje glađu, saradnik je ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) čiji je zadatak da širi proruski narativ i podriva proevropske i pro-NATO stavove u Srbiji, objavio je danas briselski portal Politiko (www.politico.eu), pozivajući se na izveštaj zapadnih obaveštajnih službi u koji je imao uvid.

Pod naslovom „Rusija koristi srpskog agenta da se infiltrira u tela EU“ Politiko navodi da je „srpski državljanin Novica Antić aktivan ‘agent uticaja’ koji je svesno blisko sarađivao sa ruskom bezbednosnom agencijom“ i koga „ruski obaveštajci koriste a infiltriranje u institucije EU i širenje proruskog narativa o invaziji na Ukrajinu“.

Pozivajući se na obaveštajne izveštaje Politiko dodaje da je još u oktobru 2023. Antić održao sastanke sa evropskim zvaničnicima u Briselu, uključujući poslanike Evropskog parlamenta među kojima su bili Viola fon Kramon-Taubadel (Viola von Cramon-Taubadel), Alesandra Moreti (Alessandra Moretti) i Vladimir Bilčik (Vladimír Bilčík).

U izveštaju nema ničega što bi sugerisalo da su Moreti, Bilčik i fon Kramon-Taubadel znali za Antićeve veze sa Federalnom službom bezbednosti (FSB) kada su se sreli sa njim, a pomenuti poslanici nisu odgovorili na zahtev Politika za komentar, dodaje se.

Lider Vojnog sindikata Srbije, nastavlja Politiko, sastao se i sa predstavnicima sindikata EUROMIL i EPSU, koji predstavljaju pripadnike oružanih snaga odnosno službenike javnih službi u Evropskoj uniji.

Na pitanje o sastanku sa Antićem, jedan zvaničnik EPSU je odgovorio da je „delegacija Antićevog sindikata bila u oktobru u Briselu gde se sastala sa nekoliko poslanika“ i da su svi sastanci bili transparentni. „Jedina tema su bila sindikalna prava“, naveo je.

Do objavljivanja teksta Politiko nije dobio odgovor od EUROMIL-a.

Prema izveštaju zapadnih obaveštajnih službi u koji je Politiko imao uvid, Antić je aktivan „agent uticaja“ ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i blisko sarađuje sa saradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalinjinom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom Veteran njuza (Vewteran News), medijskog sajta specijalizovanog za vesti namenjene veteranima oružanih snaga.

Na sajtu se navodi da je Veteran njuz „informativni partner“ FSB-a i Ministarstva odbrane Rusije, pored drugih. Kalinjin nije odgovorio na zahtev Politika za komentar.

Dok se u obaveštajnom izveštaju posebno ističe Antićevo delovanje, u njemu se navodi da je Kalinjin regrutovao druge ljude, ne precizirajući koliko i u kojim zemljama, dodaje Politiko.

Rusija koristi Srbiju kao lansirnu platformu za operacije uticaja koje su osmišljene da oslabe pro-EU i pro-NATO raspoloženje kako u zemlji, tako i u EU, koja nepokolebljivo podržava Ukrajinu od početka ruske invazije pre dve godine. Antić je svoju ulogu šefa Vojnog sindikata Srbije iskoristio da kritikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visoke pripadnike oružanih snaga zemlje, navodi se u izvešataju zapadnih službi.

„Iskoristili su svaku priliku da promovišu rusku propagandu u vezi sa ratom u Ukrajini“, ocenjuje se povodom sastanaka u Srbiji i zemljama EU.

Vest da je Antić imao sastanke u Evropskom parlamentu naglašava ranjivost tog tela na operacije uticaja koje podržava država. Politiko je prethodo otkrio da je špijunski softver pronađen na mobilnim telefonima dvoje poslanika u Evropskom parlamentu, uključujući bivšu francusku ministarku za Evropu Natali Loazo (Nathalie Loiseau), koja predsedava podkomitetom za odbranu tog tela.

Antić i njegovi predstavnici nisu odgovorili na zahtev Politika za komentar.

Politiko prenosi i da je Kalinjin je pozvao Antića u Rusiju da se sastane sa visokim ruskim vojnim zvaničnicima između 2019. i 2020. Prvobitno fokusirani na uticaj na srpsko civilno društvo, njih dvojica su od tada proširili fokus na evropske organizacije sindikata i veterana, a poslednjih meseci i na članove Evropskog parlamenta.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić u pritvoru je od 1. marta pod optužbom za proneveru i štrajkuje glađu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS