Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Profesorka Danica Popović odbacila nepotpisane kritike u provladinim medijima - | K-013 Portal

Profesorka Danica Popović odbacila nepotpisane kritike u provladinim medijima

danica popovic, expo

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu u penziji Danica Popović odbacila je danas nepotpisane kritike kojima je optužuju da je pogrešno izračunala godišnju stopu rasta po kojoj će se isplaćivati novac za prvorođenu decu.

Kritike se odnose na njen tekst „Expo poskupeo sa 12 milijardi evra na 18 milijardi evra, posao će dobiti miljenici SNS-a“, koji je Beta objavila 20. januara.

„Ono što im smeta je to što sam navela da će ova isplata rasti po stopi od deset odsto, a tek u narednoj rečenici su mogli da pročitaju da je reč o stopi rasta od 10 odsto godišnje u periodu 2024-2027. Dakle, prilog ‘godišnje’ nije ponovljen tri puta zaredom, ali to je već pravilo iz srpskog jezika, da se u tekstu prilozi ne gomilaju, da se ne bi nepotrebno opterećivao tekst“, navela je Popović u reagovanju na te, kako je navela, neuke kritike.

U objašnjenju je navela da je reč o prosečnim godišnjim stopama rasta sume novca koje će roditelji dobiti za prvorođeno dete, platama i bruto domaćem proizvodu.

„Od tri navedene prosečne godišnje stope rasta, jedna ne može biti izuzetak“, rekla je Popović.

Dodala je da „neuki kritičari kažu da povećanje sa 371.614,46 dinara na 500.000 nije deset odsto, već 24,5 odsto, što bi se od profesorke ekonomije očekivalo da zna“.

Kritičari su, kako je rekla Popović, pogrešno poredili kumulativnu, a ne prosečnu godišnju stopu rasta sa ostalim dvema stopama.

„Što je još gore, stopa koju su izračunali od 24,5 odsto, bi za godinu dana roditeljima donela samo 462.659,43 dinara, a nikako pola miliona! Dakle, da su makar to savladali, izračunali bi da kumulativna stopa rasta iznosi 34,5 odsto, a ne 24,5 odsto! Barem bi nešto uradili kako treba“, rekla je Popović.

Dodala je da „kada se računa prosečna godišnja stopa rasta za četiri godine, koristi se treći koren iz poslednje i početne vrednosti, jer su četiri godine u stvari – tri perioda, pa bi kritičari to trebalo da znaju“.

Popović je navela da, pošto nema drugih kritika na njenu ocenu plana „Srbija 2027- Skok u budućnost“, da se „kritičari verovatno slažu s njenom ocenom“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS