Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Profesorka Popović: Ekspo posao za miljenike SNS, sve po sistemu "dođeš mi – dođem ti" - | K-013 Portal

Profesorka Popović: Ekspo posao za miljenike SNS, sve po sistemu "dođeš mi – dođem ti"

profesorka popovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povećao je cenu izgradnje objekata za međunarodnu izložbu Expo 2027 sa 12 milijardi evra na 18 milijardi evra i ukinuo tendere.

To je rekla penzionisana profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović i navela da će tu posao naći miljenici SNS.
 
 
"Predsednik Vučić je najavio izgradnju izložbenog prostora za Ekspo 2027, koja će koštati 18 milijardi evra, a možda i duplo više, ko zna. Pa ipak, nema ni pola godine kako je rečeno da će to koštati 12 milijardi evra", rekla je Popović, komentarišući plan "Srbija 2027.- Skok u budućnost", koji je u subotu predstavio Vučić.
 
Dodala je da se "predsednik unapred izvinio građanima za sve greške koje će napraviti, jer 'ko radi, taj i greši'".
 
Jedino, kako je rekla, Vučić nije stigao da objasni građanima, kako to da je na celom Kosovu i Metohiji evro postao jedina zvanična valuta.
 
Najavljene su, kako je istakla, četiri ključne promene. Prvo - prosečna plata skače na 1.400 evra, drugo - Srbija će se ubrzano modernizovati, treća će biti izgradnja infrastrukture, a četvrta su industrijalizacija, poljoprivreda i životna sredina, "sve zajedno".
 
 
Osnovna stvar, prema njenim rečima, ostaje nejasna, a to je šta će Srbija da prikaže na toj izložbi.
 
"Da je izložbu dobila Španija, a ne Srbija, koje bismo izvoznike tamo poslali? Naš prvi izvoznik je Ziđin majning, drugi Ziđin koper, a treći kineska HBIS grupa. Zatim je tu Mišlenov Tigar, pa Leoni, Henkel, Filip Moris, Gorenje... jesu li to te srpske firme čija ćemo dostignuća promovisati", upitala je Popović.
 
Dodala je da će "po svemu sudeći, to biti samo nastavak subvencionisanja stranih investitora, ovoga puta u vidu njihove izvozne promocije".
 
Sada će, kako je ocenila, Srbija da subvencioniše i njihov izvoz, a prednjačiće najveći izvoznici, Kinezi, što potvrđuje i tekst na sajtu vlade Srbije da je "tokom glasanja za izbor domaćina za Expo, podršku Srbiji dali predstavnici Kine, koji
su zdušno navijali, zajedno sa delegacijom Srbije".
 
 
Podsetila je da bi trebalo imati na umu da je pre nekoliko meseci donet poseban zakon kojim se Expo izuzima iz Zakona o javnim nabavkama.
 
"Pametno. Zar za svaku nabavku da se raspisuje tender. Ne dolazi u obzir. Predsednik je jasno rekao da je to skok u budućnost, dakle, sve će se raditi bez papira, po sistemu 'dođeš mi – dođem ti'", rekla je Popović.
Istakla je da je naselje Beograd na vodi "samo skup zgrada, koji Srbiji ne donosi ni dinara, a spavanje i ručavanje u tim zgradama ne povećava srpski bruto domaći proizvod (BDP), pa ga neće povećati ni Expo, barem ne na način kako
bi se očekivalo".
 
"Srpska privreda će rasti kroz građevinarstvo, koje će lako i jednostavno, bez Zakona o javnim nabavkama, uposliti sve SNS-ove miljenike i poštovaoce – i zavisnike", rekla je Popović.
 
Dodala je da je "predsednik Vučić jasno i glasno najavio da će se ponovo u Srbiji razgovarati, a zatim i usvojiti plan o preradi litijuma".
 
"Evo, rekao je Vučić, i kineska fabrika električnih automobila BYD, već je nadmašila 'Teslu', a ti automobili rade na litijumske baterije, pa zar to nije sjajna budućnost za Srbiju", citirala je Popović predsednika.
 
Popović je rekla da Plan "Skok u budućnost", ipak nije tako "tmuran" jer je ministar finansija Siniša Mali na prezentaciji najavio "senzacionalne" stvari, među kojima su akvatik centar u okviru objekata za Expo, "što je verovatno obradovalo građevince zbog lake zarade bez tendera", i dodala da mu se "Palma  u lice smeje".
 
Ona je podsetila da je Dragan Marković Palma akvapark izgradio još pre desetak godina.
 
Mali je, kako je rekla, najavio i gradnju stadiona "sa čak 52.000 sedišta, a gradiče se i 1.500 stanova za jednokratno dvonedeljno korišćenje, a posle završetka izložbe videće da li će ih prodavati ili će ih ponuditi određenim kategorijama,
jer još nisu o tome razmišljali".
 
 
"Bože, kako je slatka ova vlast", rekla je  Popović.
 
Najava da će roditelji za prvo dete dobiti 500.000 dinara, kako je rekla, "odjeknula je kao bomba, kao da se danas za tu namenu ne daje 371.614,46 dinara".
 
"Znači, to je povećanje od oko deset odsto, što je ubedljivo najmanje od svih džinovskih najavljenih stopa rasta. Prosečna plata će rasti po stopi od oko 23 odsto godišnje, a bruto domaći proizvod (BDP) po stopi od, čitavih 15 odsto godišnje. Dakle, realno će najviše osiromašiti roditelji prvorođenog deteta", rekla je Popović.
Dodala je da su "govornici na priredbi jednu stvar preskočili da spomenu, a to je kolika će biti inflacija".
 
"Sasvim je moguće da nameravaju da zadrže inflaciju od desetak odsto godišnje, pa se svi brojevi vraćaju u ravnotežu, samo na sve nižem nivou životnog standarda, ali je predsednik rekao da se unapred izvinjava za greške", rekla je profesorka. 
 
 
"Neko se može i šegačiti, ali predsednik je zaista rekao da hoće da Dunav bude naše more", rekla je Popović.
 
Dodala je da je Vučić rekao i da će do "Obrenovca ići preko sedam mostova i četiri nadvožnjaka", pa je neće iznenaditi ako najavi - da je u pripremi i izgradnja - kosmodroma.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS