Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rio Tinto odbacuje tvrdnje o projektu 'Jadar', poziva na dijalog na osnovu činjenica - | K-013 Portal

Rio Tinto odbacuje tvrdnje o projektu 'Jadar', poziva na dijalog na osnovu činjenica

rio tinto, projekat jadar

Kompanija „Rio Tinto“ je danas pozvala stručnjake raznih oblasti i one koji se protive projektu „Jadar“, odnosno iskopavanju Litijuma na zapadu Srbije, da dijalog o tom projektu vode na osnovu činjenica „da bi se izbeglo dalje dovođenje javnosti u zabludu“.

„Širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije“, poše u saopštenju te kompanije.

„Rio Tinto“ ukazuje da će, u cilju zaštite interesa, koristiti sva raspoloživa pravna sredstva da bi se „sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija“.

Na svom sajtu (riotintoserbia.com) „Rio Tinto“ je objavio više tvrdnji o projektu „Jadar“, uz ocenu da su netačne.

Ta kompanija je odbacila navode da su za projekat „Jadar“ potrebne „desetine hiljada hektara“, navodeći da je potrebno ukupno 390 hektara – 220 hektara u centralnom području projekta i 170 hekrata za deponiju u dolini Štavice.

Po rečima „Rio Tinto“ je netačna i tvrdnja da su geološka istraživanja vršena bez dozvole vlasnika zemljišta i da su naštetila okolini, već kaže da su svi radovi obavljeni „u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima“.

„Prava pristupa istražnim lokacijama su uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine. Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja svi kvarovi se odmah otklanjaju“, navela je kompanija.

Na tvrdnje da bi izlivanje jalovine ugrozilo okolinu, „Rio Tinto“ tvrdi da izlivanje nije moguće jer nije planirano tečno jalovište, već bi rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude bili u suvom, čvrstom stanju.

O upotrebi sumporne kiseline kompanija navodi da bi se ona koristila na temperaturi od 90 stepeni zbog čega ne bi moglo da dođe do isparavanja sumpordioksida.

„Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima. Sumporna kiselina ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama“, navodi se u saopštenju.

Kompanije je odbacila i tvrdnje da je odobrila odluku o stopiranju projekta „Jadar“ i podmitila zvaničnike Vlade Srbije, navodeći da oni nemaju nikakav uticaj na propise Vlade.

„Vlada Srbije je donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta ‘Jadar’. Spekulacije o korupciji su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji ‘Rio Tinta’. Poslovna politika ‘Rio Tinta’ izričito zabranjuje mito i korupciju“, piše u saopštenju.

Kompanija tvrdi da bi projekat „Jadar“ bio „najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije“, od oko 2,5 milijarde dolara po procenama iz 2021. godine i da bi doprinos republičkom i budžetima lokalnih samouprava godišnje iznosio 180 miliona evra.

„Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme. Kada se uračunaju multiplikativni efekti, biće otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije. Svake godine rada privukao bi oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprineo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko tri odsto trenutnog BDP-a Srbije“, naveo je „Rio Tinto“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS