Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sindikat Nezavisnost u pismu Brnabić traži hitnu sednicu Saveta za bezbednost i zdravlje na radu - | K-013 Portal

Sindikat Nezavisnost u pismu Brnabić traži hitnu sednicu Saveta za bezbednost i zdravlje na radu

ugs nezavisnost, hitna sednica saveta za bezbednost i zdravlje na radu

Sindikat UGS „Nezavisnost“ zahteva da se u Srbiji u što kraćem roku, sazove sednica Saveta za bezbednost i zdravlje na radu, kako bi se analizirali tragični događaji i stanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, navedeno je u pismu, koje je povodom masovnog trovanja radnika u Aleksincu predsednici Vlade u tehničkom mandatu Ani Brnabić, uputila predsednica tog sindikata Čedanka Andrić.

„Ovo tripartitno telo, koje je ustanovljeno da doprinese približavanju različitih stavova učesnika u socijalnom dijalogu i inicira preventivnu politiku po svim pitanjima koja se odnose na oblast bezbednosti i zdravlja na radu, godinama nije imalo sednice, na šta su sindikati više puta ukazivali“, navedeno je u pismu, kako je saopštio sindikat.

Andrić je podsetila da je prošle godine usvojen novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, a da se Savet o njemu nije izjasnio ili inicirao bilo koje rešenje koje bi trebalo da se nađe u zakonu, te da se kasni i sa radom na izradi podzakonskih akata, iako je bilo obećanja da će se sa tim krenuti odmah po usvajanju zakona i to na tripartitnoj osnovi.

Ukazala je na podatke Inspektorata za rad (bez podataka u oblasti rudarstva, unutrašnjih poslova i vojske) prema kojima je prošle godine 42 radnika smrtno stradalo, na radnom mestu ili od posledica povreda na radu.

„Ova statistika je još crnja ako se gleda u prethodnim godinama. Kada se tome dodaju teške povrede i činjenica da još nemamo zakon koji efikasno reguliše naknadu štete usled povreda na radu i smrtnog ishoda, kao i probleme sa registracijom, praćenjem i dokazivanjem profesionalnih oboljenja, nameće se pitanje šta još treba da bi se institucija Saveta aktivirala“, navedeno je u pismu premijerki.

Andrić je istakla da je „više nego očigledno da nam je prevencija zakazala i da nije dovoljno imati zakone“ i navela da su reprezentativni sindikati predlagali rešenja za unapređenje prevencije.

„Predlagali smo da, u firmama koje imaju preko pedeset zaposlenih, budu obavezni Odbori za bezbednost i zdravlje na radu, ali nije prihvaćeno. Predlagali smo uvođenje koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu kako bi sindikati pomogli inspektorima, ali nije prihvaćeno. Tražili smo da se postupi u skladu sa zaključkom Komiteta za primenu standarda Međunarodne organizacije rada iz 2019. godine, da se Zakon o inspekcijskom nadzoru uskladi sa Konvencijom 81. tako šta će se ukinuti najava nadzora i to nije urađeno“, navela je Andrić.

Dodala je da se sindikat zalagao i za jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i pojačanu kontrolu primene mera za koje je odgovoran poslodavac.

Mora se, kako je rekla, prestati sa praksom zastarevanja krivičnih prijava i prekršajnih naloga koje pišu inspektori, mora se prestati sa praksom da poslodavci ne odgovaraju krivično kada radnici izgube život na radnom mestu, jer nije dovoljno reći da su krivične prijave podnete.

U pismu se podseća da će se u aprilu navršiti dve godine od pogibije osmoro rudara u rudniku „Soko“ i ranjavanja njih osamnaest, a da za to niko nije proglašen krivim.

„Otvorite raspravu i sa tužilaštvima i sa pravosuđem. Mora se javnost blagovremeno i u svim fazama obaveštavati šta se radi kada doće do povrede na radu, kao u poslednjem slučaju u fabrici Magna u Aleksincu ili tragediji u fabrici Trajal u Kruševcu, gde je osamnaestogodišnji radnik izgubio život. Koliko god opasno bilo radno mesto, moraju se primeniti sve mere da bi ono bilo bezbedno“, navela je Andić.

Napomenula je da se „mora prestati sa praksom da poslodavci ne odgovaraju krivično kada radnici izgube život na radnom mestu i da nije dovoljno reći da su krivične prijave podnete“.

Predsednica „Nezavisnosti“ je navela da je Magna kanadska kompanija i da se „u toj zemlji veoma vodi računa o bezbednosti i zdravlju na radu, pa se postavlja pitanje kako je tako ležerna kada su u pitanju radnici u Srbiji, da li je njihov život sporedna stvar“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS