Hladnoća se tokom proteklog vikenda uvukla u sve pogone i u većem delu fabrike je oko 10 stepeni i daleko je od minimuma propisanog Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, prenosi N1.

Kako se navodi, apeli Sindikata za sada ne utiču na državne i fabričke zvaničnike da dođu u fabričke pogone i uvere se u tvrdnje Sindikata da kaloriferi izduvavaju hladan vazduh jer su nizak protok i niska temperatura fluida koji stižu iz Energetike.

„Otežavajuća okolnost je što u tako hladnim pogonima radnici nemaju šta da rade pa nekretanje doprinosi još većem utisku hladnoće. Rukovodstvo fabrike je izgubilo osećaj za stvarnost i napadima na Sindikat pokušava da obrazloži svoju nesposobnost da obezbedi energiju kojom bi se ogrejali hladni fabrički pogoni“, stoji u saopštenju.

Sindikat optužuje rukovodstvo da obmanjuje javnost da ima ugovor sa Energetikom i da ne daje odgovor zašto nije obezbedilo minimum uslova za rad.

„Zbog hladnoće radnici masovno razboljevaju i odlaze na bolovanje“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da veliko odsustvo radnika uzrokuje otežano povezivanje fabričkih procesa u delovima fabrike gde posla ima.

„Da li je borba radnika za minimalno pristojne uslove rada samopromocija Sindikata koji ukazuje na to, i zbog čega generalni direktor i bliski saradnici ne ulaze u zaleđene pogone već saopštenjima pokušavaju da amortizuju nezadovoljstvo radnika“, pitaju sindikalci.

„Sindikat opet poziva Ministarstvo odbrane, Nadzorni odbor i generalnog direktora da sa izvršnima uđe u fabričke hale i uveri se u svoju tvrdnju da se pogoni greju danonoćno i da se uvere u visinu temperature i daju odgovor da li radnici treba da budu žrtva nečije neodgovornosti da obezbedi grejanje za minimalno pristojne uslove rada“, zaključuje se u saopštenju.