Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tabaković: Nosioci ekonomske politike treba da stvaraju i čuvaju uslove za održiv rast - | K-013 Portal

Tabaković: Nosioci ekonomske politike treba da stvaraju i čuvaju uslove za održiv rast

jorgovanka tabakovic, nbs

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da nosioci ekonomske politike treba da u sadašnjjim neizvesnim globalnim okolnostima, isprepletanim klimatskim rizicima i izazovima modernog doba, koje nameću procesi digitalizacije i robotizacije, stvaraju i čuvaju uslove za održiv i inkluzivan rast.

„Pitanje je, naravno, kako. Jer, da je lako, to bi svako mogao da radi. Odgovor je uvek isti – očuvanjem stabilnosti u najširem smislu, makroekonomske, finansijske i institucionalne. To zahteva znanje i posvećenost“, rekla je ona na prezentaciji Izveštaja o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Time se, kako je dodala, obezbeđuje neophodna predvidivost poslovnog okruženja i povećava se investiciono i potrošačko poverenje, što su neophodni preduslovi za rast investicija, a time i kreiranje novih radnih mesta.

„To dalje znači i povratni efekat na rast prihoda države i veće mogućnosti za sprovođenje socijalne i razvojne funkcije, kao i formiranje rezervi, koje služe kao zaštita u vremenima krize. Na tom putu ne može biti prečica, jer brz skok često znači i brz i lak pad“, kazala je Tabaković.

Navela je da je kumulativni, realni rast srpske ekonomije od oko 12 odsto u poslednje četiri godine, koji je ostvaren uprkos smanjenoj eksternoj tražnji, potvrda dobrih politika i dobrog stanja ekonomije u kojem je Srbija dočekala aktuelnu globalnu krizu.

„I visoki prilivi po osnovu stranih direktnih investicija, koji u prethodne dve godine dostižu rekordne iznose od 4,4 i 4,5 milijardi evra, potvrda su kreiranog povoljnog poslovnog okruženja i rasta investicionog poverenja, a zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koju vode Vlada i NBS“, kazala je Tabaković.

Dodala je da su, duže od decenije očuvana relativna stabilnost deviznog kursa, uz rekordni nivo deviznih rezervi od 25 milijardi evra, „bili i ostaće jedan od važnih preduslova i za velike i za male tranzicije“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS