Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vize u elektronskom formatu ove godine - | K-013 Portal

Vize u elektronskom formatu ove godine

viza, institut, elektronski format

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nastavlja sa modernizacijom rada konzularne službe, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, dodajući da je 2023. godine razvijena platforma koja će objediniti sve usluge koje državni organi Srbije pružaju strancima, a čije se puštanje u rad uskoro očekuje.

"Izdvojio bih i važnu novinu u domenu vizne politike koja se odnosi na uvođenje instituta vize u elektronskom formatu, a koje očekujemo tokom ove godine", rekao je Dačić obraćajući se konzulima i počasnim konzulima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić je kazao da okupljanje stranih konzularnih predstavnika u Srbiji doprinosi učvršćivanju saradnje, uspostavljanju bližih kontakata i razmeni iskustava u cilju što efikasnije realizacije svih konzularnih dužnosti.

"Svi vi koji ste se opredelili za rad u konzularnoj službi dobro znate koliko je posvećenosti i odgovornosti potrebno za uspešno obavljanje konzularnih zadataka koji su prioritetno usmereni na pružanje pomoći i podrške građanima u inostranstvu", naveo je Dačić.

On je ocenio da je, imajući u vidu veoma složene i izazovne međunarodne okolnosti, danas priroda konzularnih delatnosti daleko kompleksnija i vremenom sve više dobija na obimu i važnosti.

"Potvrda toga su upravo brojna angažovanja konzularnih službi svih država na planu pružanja pomoći građanima u različitim kriznim situacijama, uključujući i one izazvane aktualnim ratnim sukobima širom sveta. Zato dobar konzul uvek mora da bude dostupan i spreman da deluje čak i u teškim i vanrednim okolnostima", poručio je Dačić.

Dačić je istakao da Srbija prepoznaje veliku važnost konzularne službe, o čemu, kako kaže, svedoči i naša razgranata konzularna mreža.

"Nju čine 22 generalna konzulata, jedan konzulat, dva konzularne kancelarije, 72 konzularna odeljenja pri ambasadama i čak 100 konzulata na čelu sa počasnim konzulima u inostranstvu, što govori i o našim razvijenim prijateljskim, ekonomskim i kulturnim vezama širom sveta", rekao je Dačić.

Dačić je okupljenima poručio da će u Ministarstvu spoljnih poslova uvek imati pouzdanog i kredibilnog sagovornika, podršku i sigurnog partnera po svim pitanjima.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS