Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Završen protest ispred Apelacionog suda zbog presude za ubistvo Slavka Ćuruvije - | K-013 Portal

Završen protest ispred Apelacionog suda zbog presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

protest, apelacioni sud

Završen je današnji protest stotina građana ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog presude kojom su četvorica pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti oslobođena optužbe za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Poručili su da je „pravda ubijena, ali istina živi“.

Na poziv novinarskih udruženja i nevladinih organizacija građani su blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici.

Na transparentima je pisalo: „Pravda za Dadu, Ćuruviju, narod i za Srbiju“, „Kad nema prava i pravde, to je tiranija“ i „Kaznite ubice“.

Govor je održala Ivana Stefanović iz Slavko Ćuruvija fondacija koja je povodom te presude ocenila da se država „predala pred silom“ i pozvala građane da podignu ogledala „u kojima će pravosuđe da vidi sopstveni odraz“.

„Nema reči koje možemo da uputimo ovom sudu i pravosuđu u Srbiji, ostaju samo muk i neverica. Ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjeno i pred tom činjenicom smo zanemeli. Ubili ste pravdu, ali istina živi“, rekla je ona.

U znak sećanja na 25 godina od ubistva Ćuruvije, okupljeni su 25 minuta proveli u tišini držeći ogledala koja su zatim ostavili ispred suda.

Među učesnicima protesta bili su i predsednici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Živojin Rakočević i Željko Bodrožić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, Ćuruvijina ćerka Jelena Ćuruvija Đurica.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda, a suđenje za njegovo ubistvo počelo je 2015. godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS