Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nije postignut dogovor o formiranju nove bugarske vlade - | K-013 Portal

Nije postignut dogovor o formiranju nove bugarske vlade

bugarska, vlada

Bugarska ministarka spoljnih poslova Marija Gabrijel iz stranke desnog centra GERB izjavila je danas da nije postignut dogovor o formiranju nove vlade sa strankom "Podržavamo promene" (PP).

"Tri dana smo razgovarali. Mi smo protiv novog uslovljavanja", poručila je Gabrijel na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Ona je rekla da su pregovori propali zbog zahteva PP koji traži mesto ministra unutrašnjih poslova, dodavši da će sutra uputiti pismo parlamentu u kojem će navesti da povlači kandidaturu za premijera.

"GERB drugi put neće učestvovati u pregovorima", istakla je Gabrijel.

Ako drugi kandidat za premijera iz dve najveće stranke ne uspe da formira vladu, predsednik Bugarske Rumen Radev mora da imenuje kandidata iz neke druge partije.

GERB i prozapadni blok na čelu sa strankom "Podržavamo promene", čiji je lider Nikolaj Denkov, dogovorili su se prošle godine da Gabrijel preuzme funkciju premijera, pošto Denkov okonča devetomesečni mandat, navodi agencija.

Na izborima prošlog aprila, GERB je osvojio 69 poslaničkih mandata, dok je koalicija koju predvodi partija "Podržavamo promene" osvojila 64 od ukupno 240 mesta u bugarskom parlamentu.

Neuspeh bi otvorio put za vanredne izbore.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS