Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin: Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje u slučaju pretnji; Ruski državljani odlučiće na izborima o budućnosti zemlje - | K-013 Portal

Putin: Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje u slučaju pretnji; Ruski državljani odlučiće na izborima o budućnosti zemlje

putin vladimir

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da danas ta zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti.

Putin je u razgovoru za ruske medije rekao da se nada da ce SAD izbeci bilo kakvu eskalaciju koja bi mogla da izazove nuklearni rat, ali je naglasio da su ruske nuklearne snage spremne za to.

Kako je napomenuo stvaranje interkontinentalnih raketa "avangard u Rusiji dovelo je do toga da je Moskva suštinski anulirala sve američke investicije u sistem protivraketne odbrane.

"Ako izračunate koliko ih (SAD) je koštao, recimo, poznati protivraketni odbrambeni sistem i jedna od glavnih komponenti savladavanja protivraketne odbrane sa naše strane, avangard je interkontinentalna raketa, klizna jedinica interkontinentalnog dometa. Jednostavno su neuporedive vrednosti. A mi smo, u suštini, anulirali sve što su radili, sve što su uložili u svoj sistem protivraketne odbrane", istakao je ruski predsednik.

Putin je dodao da odbrambena industrija ubrzava rusku ekonomiju, ali da je po tom pitanju neophodno održavati ravnotežu i razvijati proizvodnju civilnih proizvoda.

On je u razgovoru sa ruskim medijima rekao da se nada da ce SAD izbeci bilo kakvu eskalaciju koja bi mogla da izazove nuklearni rat, ali je naglasio da su ruske nuklearne snage spremne za to.

Napomenuo je da, ako SAD izvedu nuklearne probe, to može učiniti i Moskva i podsetio da Amerika nije ratifikovala Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i Rusija je, da bi održala paritet, povukla svoju ratifikaciju.

On je dodao da SAD razvijaju nuklearne snage, ali to ne znači da su spremne da sutra započnu nuklearni rat, ali i da je ruska nuklearna trijada savremenija od drugih zemalja.

On je takođe izrazio uverenje da ce Moskva ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, kao i da je otvorena za razgovore, ali da bi svaki dogovor zahtevao čvrste garancije Zapada o bezbednosti za Rusiju, kao i da ti pregovori "moraju biti zasnovani na realnosti, a ne na nečijim željama".

Putin je izrazio želju da reši konflikt mirnim putem, ali da je od ključne važnosti da se ne napravi pauza koja bi Kijevu koristila da se ponovo naoruža i ojača trupe, piše Sputnjik.

Povodom nedavnih pokušaja upada ukrajnskih diverzanata na teritoriju Ruske Federacije, šef ruske države zaključio je da je glavni razlog za to dobijanje aduta u potencijalnim budućim pregovorima, a dolazi u trenutku kada Ukrajina trpi gubitke na bojnom polju.

"Glavni cilj je, u to nema sumnje, da se, ako se osujete izbori, građani ometaju u iskazivanju svoje volje. To je prvo. Drugo je efekat na informativnom planu. Ali, treće je da se dobije nešto, nekakva šansa, argument, adut u potencijalnom budućem pregovaračkom procesu: mi ćemo vama vratiti ovo a vi nama vratite ono, ocenio je Vladimir Putin.

Predsednik Rusije je tokom intervjua rekao da će se zbog ulaska Švedske i Finske u NATO na njihovim granicama pojaviti ruske trupe i sistemi naoružanja, uključujući oklopnu tehniku i artiljeriju.

Naglasio je da je ulazak te dve zemlje u Alijansu bio "besmislen korak", čime su Helsinki i Stokholm želeli da budu pod zapadnim političkim štitom.

Putin je podsetio da su Rusija i Finska ranije imale "jednostavno idealne" odnose, a da te dve zemlje nisu imale nikakve međusobne pretenzije, posebno teritorijalne, kao i da se do skoro u pograničnim delovima Finske i u Helsinkiju koristila rublja.

Istakao je da je od početka rata u Ukrajini, rusofobija u porastu u te dve zemlje, što je jedan od razloga ulaska u NATO, iako, kako tvrdi Putin, pridruživanjem Alijansi, Finska nije popravila svoju bezbednosnu situaciju.

Finska i Švedska su u maju 2022. godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu, podnele prijave za pridruživanje NATO-u.

Finska je postala 31. članica NATO 4. aprila 2023. godine, dok je Švedska je 7. marta zvanično postala 32. članica Alijanse.

Putin poručio Rusima: Ruski državljani odlučiće na izborima o budućnosti zemlje

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je na ruskim državljanima da donesu odluku o budućnosti zemlje kroz učešće na predstojećim predsedničkim izborima.

"Samo vi, ruski građani, možete da odlučujete o budućnosti otadžbine. Želeo bih da istaknem da je jedini izvor moci u našoj zemlji narod. To je ključna zakonska odredba u ruskom ustavu", poručio je ruski predsednik u video obraćanju na Prvom kanalu državne televizije, prenosi TAŠ.

On je napomenuo da ljudi ne samo da ce glasati, već ce se izjasniti o svojoj volji i nastojanjima, o svom ličnom angažmanu u daljem razvoju Rusije, jer su izbori korak u budućnost.

"Njihovi rezultati će direktno uticati na razvoj zemlje u narednim godinama. Ovo je važan, izuzetno odgovoran događaj. Zato, kao aktuelni šef države, smatram da je potrebno da vam se danas obratim", dodao je on.

Savet Federacije Rusije, ili gornji dom parlamenta, zvanično je odredio 17. mart kao dan predsedničkih izbora.

Ruska Centralna izborna komisija (CIK) je saopštila da ce glasanje trajati tri dana od 15. do 17. marta.

Četiri kandidata ce se nadmetati za najvišu funkciju, a to su kandidat Partije Novi narod Vladislav Davankov, nezavisni kandidat i aktuelni predsednik Vladimir Putin, kandidat Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Leonid Slucki i kandidat Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) Nikolaj Haritonov.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS