Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova vrsta puža u Crnoj Gori dobila ime po Novaku Đokoviću - | K-013 Portal
nova vrsta puza u crnoj gori, novak djokovic, jozef grego

Nova vrsta puža u Crnoj Gori dobila ime po Novaku ĐokovićuU Crnoj Gori otkrivena je nova vrsta puža koju su dvojica naučnika, zaslužni za to otkriće, nazvali po srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Novu vrstu "Travunijana djokovici" otkrili su slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor na Univerzitetu Crne Gore Vladimir Pešić, koji je za crnogorske medije rekao da su novu vrstu puža otkrili u kraškom izvoru u blizini Podgorice."‘Travunijana djokovici’ je inače jedna od najintersantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najređih na svetskom nivou. Jedinstvena kao i Novak", kazao je Pešić za Vijesti.

Istakao je da su i sami lokaliteti na kojima je pronađena ova vrsta puža retki i ugroženi, te se nada da će "Novakov puž" upravo zbog imena pomoći da se skrene pažnja na njih kako bi bili spaseni od nestajanja.

"Sigurni smo da je Novak čuo za naše otkriće i da mu je drago što je najverovatnije jedini sportista na svetu po kojem je neka nova vrsta dobila ime", rekao je profesor Pešić.

Istakao je da planiraju nastavak istraživanja nove vrste, a cilj im je da se urade detaljnje DNK analize ovog endema, kako bi se dobila slika koliko je vrsta stara i kako se odvijala evolucija i naseljavanje kraških područja Dinarida. Naučni rad s otkrićem nove vrste objavljen je u međunarodnom časopisu "Subterranean Biology".

(Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.