Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto Kinezi jedu štapićima? - | K-013 Portal
zanimljivosti, zasto kinezi jedu stapicima

Zašto Kinezi jedu štapićima?O nastanku štapića koje Kinezi, ali i drugi azijski narodi koriste tokom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjanje krije u kineskim običajima.

Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tokom dinastije Šang, između XVI i XI veka p.n.e. Jeftine izrade i laki za rukovanje brzo su se odomaćili u Kini, a zatim i u većem delu Azije.

Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car Ju Veliki koji je, strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka.

Jednom prilikom je bio toliko gladan da nije mogao da pričeka da se jelo ohladi te je iščupao dve grančice kojima se poslužio kao hvataljkom. Hladnom oružju - noževima i viljuškama, tako nije bilo mesto na stolu. Korišćenje štapića upućuje na blagost i dobronamernost.

Iako se svi istoričari ne slažu oko porekla štapića, jedno je sigurno - jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju. Naime, njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.