Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto se detelina sa četiri lista smatra srećnom? Evo šta kaže legenda - | K-013 Portal
detelina sa cetiri lista

Zašto se detelina sa četiri lista smatra srećnom? Evo šta kaže legendaSvi znamo za verovanje da detelina sa četiri lista donosi sreću, kada je nađu ljudi je obično čuvaju i njen pronalazak vezuju sa time da će im doneti iznenadnu sreću.

Ali, da li znamo istoriju ovog srećnog simbola?

Jedna legenda kaže da priča dolazi od same Eve. Dok su Adam i Eva napuštali Rajski vrt, Eva je navodno ubrala jednu detelinu sa četiri lista kao uspomenu na raj, a ova verska veza dovela je do toga da se od tada smatra da donose sreću, piše Novosti Magazin.

Kelti su smatrali da ona ima magičnu moć zaštite, sposobnost da odagna zlo i nesreću. Takođe se verovalo da nošenje deteline omogućava nosiocu da vidi vile.

Iako se smatra da je izuzetno retka, navodno ide jedna na 10.000, studija koju su sproveli švajcarski istraživači pogledala je 5,7 miliona detelina i otkrila da je verovatnoća pronalaženja jedne deteline sa četiri lista jedna od 5.076.

Genetska studija na Univerzitetu Džordžija zaključila je da je više od tri lista na detelini posledica genetske mutacije u genomu obične vrste deteline, pišse Reader digest.

Takođe otkriveno je da je verovatnoća pronalaženja deteline sa pet listova bila jedna na 24.390 detelina sa tri lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.