Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cveće kao ukras naših života - ljubav je pokretačka energija koju i biljke osećaju - | K-013 Portal
cvece, balkon, kuca, kucno cvece, zivot, ukras, ljubav, energija, najnovije vesti

Cveće kao ukras naših života - ljubav je pokretačka energija koju i biljke osećajuNema čoveka kome pažnju, posebno u gradskim sredinama, neće privući rascvetali balkoni, bašte i parkovi. Cveće je izvor zadovoljstva kako posmatraču, tako vlasniku jednog takvog vrta ili balkona.

Pitanje talenta i uloženog truda nije možda najvažnije kada se govori o uzgajanju cveća. Svakako je važno, ali mora postojati i ljubav prema cveću što potvrđuju čak i naučna istraživanja. Postoje čak i ona koja tvrde da cveće reaguje na muziku i ljudski govor.

Ljiljana Sudar, pejzažni arhitekta iz JP „Gradsko zelenilo“ tvrdi da u tome ima istine.

„Želela sam da se uverim u te tvrdnje naučnika kako će ljubav i muzika i pažnja uticati na njeno cvetanje, pa sam još na fakultetu kupila tri afričke ljubičice. Jednu sam postavila ispred sebe na svoj radni sto, a druge dve sa strane. Biljke su po svemu bile gotovo identične - genetski fenotip, broj cvetova, listovi, sve je bilo prilično slično. Međutim, ja sam ovoj centralnoj biljci stalno pričala, puštala muziku i najviše pažnje posvećivala iako sam isto zalivala sve tri biljke. Naravno, ta biljka je najviše cvetala, duplo brže napredovala od druge dve. Tako da ima istine u tome. Ljubav je pokretačka energija koju biljke osećaju“, smatra Ljiljana Sudar.

Navikli smo da na našim terasama uglavnom vidimo petunije, lepog Jovu, različite vrste muškatli, od ledenih do engleskih, što uopšte nije slučajno, napominje gošća Jutarnjeg programa. To sezonsko, jednogodišnje cveće bogatim cvetovima krasi vrt ili balkon tokom čitave sezone. No, uvek možemo dopuniti naš izbor sa dekorativnim biljkama koje ne cvetaju, kao što su perene, puzavice, malim niskim četinarima, koje će napraviti dobar kontrast cveticama kako bi one još više došle do izražaja.

Petonije, surfinije, begonije, muškatle, kadifice, lavanda... izbor je zaista veliki.

Izbor biljaka, naravno, u mnogome zavisi i od toga da li nam je balkon orijentisan ka severnoj ili južoj strani. Ukoliko vam je balkon tokom većeg dela dana u senci, pejzažni arhitekta preporučuje lisnu koprivu, ukrasno-dekorativnu biljku koja nema atraktivan cvet, ali kombinacija boja na njenim listovima to u potpunosti nadoknađuje. Takođe, ukoliko nema direktnog sunca, slobodno možemo izneti i sobne biljke. Ove biljke ne treba često zalivati jer nema toliko isparavanja.

Što se tiče osunčanih balkona i vrtova, izbor je mnogo veći, jer biljke uglavnom više vole sunce. Međutim, postoji i jedan problem, ove biljke zahtevaju mnogo više pažnje i bolje održavanje – intenzivnije zalivanje, prihrana, stalno treba zakidati precvetale cvetove jer biljka troši svoju energiju na stvaranje semena i zato je potrebno uklanjati precvetale kako bi ona tu energiju iskoristila za formiranje novih pupoljaka.

„Biljke su živa bića koja su se prilagodila svim uslovima na zemlji, pa tako i ekstremnim. Ukoliko imate takve prostore i ne volite baš mnogo da se bavite biljkama možete saditi sukulente, kaktuse, aloje... Dakle, biljke koje zahtevaju minimalno održavanje, vrlo malo zalivanja, a pogoduju im ekstremni uslovi. Ukoliko pak želite da imate veći asortiman biljaka na zastakljenoj terasi, onda je zasenite i stvorite prijatnije uslove“, preporučuje Ljiljana Sudar.

Takođe, trebalo bi pratiti svoja interesovanja i ukoliko želite možete na terasi gajiti i peršun, bosiljak, lavandu, ruzmarin... Sve ono što možete iskoristiti i u kuhinji. Osim toga, sigurno je da ćete imati manje komaraca ukoliko gajite začinsko bilje.

Šta prija orhidejama

Orhideje vole visoku vlažnost i toplotu, ali ne prija im direktno sunce. To su biljke koje rastu u tropskim šumama u simbiozi sa drvećem, u njihovoj senci i zato se supstrat za njih sastoji od kore biljaka, a ne zemlje.

Najčešća greška koju ljudi prave je što iseku granu na kojoj su precvetali cvetovi. Ona se uklanja samo ukoliko se osuši. Treba ostaviti cvetnu dršku i kada orhideja precveta jer ona pravilnim održavanjem ponovo može da vas obraduje novim cvetovima, dodaje gošća Jutarnjeg programa RTS.

(rts)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.