Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (31) - Saopštenje MUP-a za medije - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (31) - Saopštenje MUP-a za medije

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

U nastavku akcije na rasvetlјavanju zloupotreba u postupku 24 sporne privatizacije, pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, lišili su slobode:

1.Sašu Dragina (1972) iz Novog Sada, bivšeg ministra Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije; 2. Zvonimira Nikezića (1947) iz Beograda, vlasnika konsalting preduzeća „Ces Mecon“ iz Beograda; 3. Radosava Vujačića (1952) iz Novog Sada, privremenog zastupnika kapitala preduzeća „HIP – Azotara“ Pančevo; 4. Mihaila Grujića (1967) iz Novog Sada, zamenika direktora „HIP – Azotara“ Pančevo; 5. Milana Velјovića (1967) iz Beograda, bivšeg generalnog direktora PKB Beograd; 6. Arsenija Katanića (1964) iz Novog Sada, bivšeg direktora preduzeća „Aleksa Šantić“ iz Alekse Šantića; 7. Dragog Lazarevića (1962) iz Kruševca, bivšeg direktora „Instituta za krmno bilјe“ Kruševac; 8. Borislava Stojkovića (1957) iz Vrbasa, vlasnika i direktora preduzeća „Terra Bo“ iz Vrbasa, i 9. Vericu Spasić (1951) iz Beograda, bivšeg direktora preduzeća „Invej“ iz Zemuna, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Za Ljubomirom Kulјićem (1954) iz Novog Sada, vlasnikom i direktorom preduzeća „Mlinostep“ iz Novog Sada i Eminom Čobanski (1958) iz Vrbasa, direktorom preduzeća AD „Sunce“ iz Sombora, se intenzivno traga.

Osumnjičeni Dragin, Nikezić, Vujačić, Grujić, Velјović, Katanić i Lazarević su u period od 09.07.2009. godine do kraja marta 2011. godine omogućili preduzećima „Sunce“ a.d. iz Sombora, „Mlinostep“ d.o.o. iz Novog Sada, „Terra Bo“ d.o.o. iz Vrbasa i „Invej“ a.d. iz Zemuna, da od „HIP – Azotare“ Pančevo nabave regresirano đubrivo po cenama nižim za iznos regresa u ukupnom iznosu od 473.350.000,00 dinara. Kako po Uredbama Vlade Republike Srbije nisu imali ovo pravo, time su omogućili „HIP – Azotari Pančevo“ da izvrši naplatu novčanih sredstava u navedenom iznosu na ime regresa od Ministarstva polјoprivrde, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i time oštetili budžet Republike Srbije za navedeni iznos.

MUP Republike Srbije Broj: 376/12 24. Novembar 2012. godine

Tu je kraj čitanja, svako slovo je na svom mestu. Onda par sekundi tišine… poluglasno, kao šapat, kao preslišavanje sa neizgovorenim zadnjim slovima, kao rekapitulacija začu se:

  • bivšeg minist… bivšeg genera… bivšeg direkt… bivšeg direk… bivšeg dire… – bilo je to više mrmlјanje nego izgovaranje.
  • Sve bivši?
  • Kada ćemo da hapsimo aktuelne? – rečeno šapatom ali razgovetno i ni reč više ni on ni ja ne rekosmo na tu temu, ni tada - ikada.

Realizacija je sprovedena perfektno, sve je funkcionisalo kao najprecizniji sat. Dva lica u bekstvu ne umanjuju uspeh, ne pomućuju slavu, ali baciće malu sumnju, koja nikada neće biti rešena.

Tog dana, 24.11.2014. medijsko mega izveštavanje, televizije sa nacionalnom frekfencijom imale su petnaestominutne pa i duže priloge i specijalna izveštavanja o hapšenju u centalnim informativnim emisijama. Dnevnici su još trajali a telefonski pozivi kreću, čestitanja sa svih strana.

  • Dobro veče, – Halo, Siniša, samo da vam čestitam, svaka vam čast.
  • Zdravo, – Samo da ti čestitam.
  • Zdravo, – Brate, alal vera, prava stvar.
  • Halo, – Sine, od srca ti čestitam.
  • Pozdrav, gospodine Kopiloviču. – Samo da vam čestitam, nisam verovao da to možete da uradite. Sada opet imam poverenje u policiju.

Malo će mi ko verovati, jer me malo lјudi poznaje. Ali ja nikome nisam rekao šta radim, osim da sam u Radnoj grupi. Svi koji su mi čestitali, učinili su to na osnovu svog osećaja. Isti dan u gradu srećem par poznanika, njihovi pozdravi, značajni pogledi, birane reči čine poseban vid uvažavanja. Iz mog tada faktički već bivšeg Odseka, iz moje tada faktički već bivše Policijske uprave nijedan pozdrav, poziv ni  poruka.

Kako su mediji izvestili javnost o prvom velikom hapšenju Radne grupe? Dajem neke od naslova i klјučne delove javno objavlјenih tekstova:

24. Novembar 2012. Dragin uredbom omogućio plјačku - Prema Uredbi iz 2009, đubrivo po nižoj ceni mogle su da kupe samo ZZ i PG. … “Azotara” sa PKB i “Aleksom Šantićem” četiri meseca ranije završila fiktivnu kupoprodaju 30.000 tona đubriva, iako po Uredbi nisu imali pravo na to. Nikezić – “Ces mekon” Sumnja se, međutim, da je celu ovu šemu sa preprodajom regresiranog đubriva osmislio Nikezić, kojeg je “Azotara” angažovala kao konsultanta i za to mu je platila šest miliona dinara. Nikezić, direktor “Ces Mekona” … je ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji sa Azotarom bio u obavezi da pruži konsultantske usluge prilikom prodaje regresiranog đubriva.

27. Novembar 2012. Malverzacije u Azotari: Mućke u krugu odabranih - Mihailo Grujić, zamenik direktora „Azotare“, ispričao je detalјno kako su tekle malverzacije sa regresiranim i neregresiranim đubrivom. Iz njegovog iskaza može da se nazre i način na koji je funkcionisala korupcija. Grujić je tokom ispitivanja spomenuo da mu je u dva navrata Borislav Stojković, vlasnik i direktor „Tera bo“ firme iz Vrbasa doneo po 20.000 evra, kako bi ih dao Vujačiću, zastupniku kapitala u „Azotari“, kome je to i bilo namenjeno.

Slučaj Azotara: U gubicima razbacivali pare Večernje novosti su dobro obaveštene, osim opštih informacija o sumnjama koje se prijavlјenima stavlјaju na teret znaju i nešto više: Češlјaju papire Srbijagasa Radna grupa UKP i Tužilaštvo za organizovani kriminal sada češlјaju sve ove papire kako bi se videla uloga Srbijagasa u ovim sumnjivim transakcijama. Pod lupom su čelnici Viktorija grupe.

(Nastaviće se...)

Sve dosašanje objave iz feljtona pročitajte OVDE. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS