Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (37) - Sve će ići svojim tokom - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (37) - Sve će ići svojim tokom

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

Na kraju, utvrđuje se da je pančevačkoj Azotari samo po osnovu prometa regresiranog mineralnog đubriva u 2009. neosnovano isplaćeno više stotina miliona dinara, sa tendencijom rasta do blizu milijardu dinara!

Takva informacija sa detalјnim izveštajem i obimnom dokumentacijom ide dalјe u svoju zakonom utvrđenu proceduru. Mi o tome više ne dobijamo nijedan podatak. Dalјe će sve obaviti druge nadležne službe Ministarstva polјoprivrede i po potrebi drugi nadležni državni organi. Nadamo se da će sve ići svojim tokom. I išlo je! U to ćemo se skoro sasvim slučajno uveriti pred sam krah Radne grupe.

Nova vlast nasledila je puno toga lošeg, trebaće godine samo da sazna šta sve ne valјa. Mnogi računi koje je napravila stara stizaće za naplatu kada se nova vlast bude najmanje nadala. Nešto od toga već vidimo, lep primer je blokada računa Ministarstva zbog neisplaćenih subvencija za nekomercijalna gazdinstva. Nasuprot tim neočekivanim troškovima novoj vlasti ukazala se fantastična prilika za isto takvim – neočekivanim prilivom u vidu povraćaja sredstava neosnovano isplaćenih za regresirano đubrivo. Nova vlast nije mogla da odbije plaćanje neizmirenih obaveza stare, ali ni da odbije neočekivani budžetski priliv. Time je, reklo bi se uspostavlјena neka generalna pravda, barem ravnoteža neplaniranih budžetskih rashoda i priliva. Da li je tako i bilo? Ne verujte u sve što logično izgleda posebno ako je zasnovano na zakonu.

Nakon opisanog kriminaliteta u Ministarstvu, kako je reagovalo? Ako ste Vi, reagovali i ono je. Da li precenjujem značaj opisanog kriminaliteta, smatrajući da je Ministarstvo moralo da reaguje? Možda je moja kritika neopravdana? Dve godine kasnije jedan od predmeta pojasniće nam sve dileme.

Radna grupa je pomerila planinu

Krajem 2012. došlo je do realizacije predmeta čija težina može da se poredi sa planinama a rad na njemu sa radom na njihovom pomeranju. Jednog snežnog decembarskog jutra, desilo se ono što su mnogi priželјkivali, ali u šta su svi sumnjali da će se ikada desiti. Radna grupa uhapsila je najbogatijeg Srbina! To jutro kretao sam nešto ranije. Na izlasku iz zgrade sretnem komšiju Mitkovića, iskusnog kolegu. On je na vestima već čuo ko je uhapšen. Kada me je video, bio je malo iznenađen.

  • Ti nisi tamo, tek sada ideš?

Pita me, jer očekuje da sam u svakom predmetu. Kao da je malo razočaran što već nisam u MUP-u. Iskreno mu kažem da ja i moj tim u tom predmetu nemamo apsolutno nikakvu ulogu. Samo minut kasnije dok čistim sneg sa kola koji je tu noć napadao, zvoni telefon. Ruke mi mokre, pitam se ko je to ovako rano, javiću se kasnije. Verovatno neko hoće da mi kaže da će kasniti na posao zbog snega. Ipak, nema veze, ko god da je, javiću se i mokrim rukama. Na vezi je kolega iz MUP-a, u žiži zbivanja je, traži konsultaciju u vezi sa jutrašnjim događajem. Bila je to zaista jedna mala konsultacija, ali neću reći da nije prijalo kada se od vas traži makar i nešto malo u kapitalnom predmetu.

Hapšenje najbogatijeg Srbina dodatno je osnažilo i naš realizovani i sve buduće predmete. Profesionalni ponos solidarno delio se ne samo na jedan nego na sve timove Radne grupe, čestitanja su ubrzo prerasla u ad hok organizovanu proslavu u više radničkoj menzi nego restoranu MUP-a. Bio je to vrhunac slave i uspeha Radne grupe. Pobednički ples onih koji su godinama sputavani, onih koji su smetali, rekao bih skoro odbačenih provincijskih operativaca privrednog kriminaliteta.

Kada je nakon što su uhapšeni bivši ministar polјoprivrede i zamenik generalnog direktora JP Srbijagas, ubrzo uhapšen i najbogatiji Srbin, ima li iko na celom belom svetu sumnju u iskrenost namera nove vlasti da više nema nedodirlјivih? Bio je to ne uspeh, ne oduševlјenje, ne vrh, nego delirijum! Neugledan i tesan prostor, jaka zima napolјu, usluga ne baš neka, hrana malo lošija od usluge, ali ništa ne smeta, lјudi su opušteni kao nikada, radost svima izbija iz srca. Više puta naručivane su pesme za čoveka koji je tim hapšenjem definitivno ostao na moćnom položaju, bilo je to isforsirano i malo poltronski. Nasuprot tome, iskrena radost jednim detalјem iz života Radne grupe koju svi prihvatamo. Čast proslave odbranjena je poručivanjem pesama samo za medijsku ličnost dana – Eremić Branislava.

Definitivno 2012. obeležava epska borba Radne grupe protiv teških oblika kriminaliteta u 24 sporne privatizacije. Ličnost godine postaje šef Radne grupe gospodin Bogdan Pušić načelnik, u medijima već opisan kao srpski Eliot Nes. Vrhunac popularnosti dostižemo gostovanjem načelnika Bogdana u prestižnoj TV emisiji Utisak nedelјe. Svi smo ponosni na našeg načelnika. Učešćem u Utisku nedelјe cela Radna grupa dobila je svojevrsno priznanje za svoj rad. Ta 2012. biće zlatnim slovima upisana u istoriju srpske policije! Samo je nebo granica naših uspeha. Došlo je vreme koje sam ceo radni vek čekao, vreme kada ću u privatnim razgovorima ja biti taj koji će na kraju razmene mišlјenja o neophodnosti ili uzaludnosti samopregornog rada, odneti tu malu moralnu pobedu. Moći ću u neformalnim razgovorima svojim rođacima, kumovima, prijatelјima, drugovima, poznanicima, komšijama, kolegama po prvi put da kažem da smo na pravom putu ka bolјem svetu, da je vredelo boriti se i da sada sve ima smisla. Napokon ću moći sa ponosom da pitam sve koji su godinama i decenijama bili skeptični, šta sada kažu?

 Verujem da se slika iz Radne grupe preliva u dubinu društva. Izbori u narednim godinama to će jasno pokazati.

(Nastaviće se...)

Sve do sada objavljene tekstove iz feljtona pročitajte OVDE



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS