Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (39) - Da li ćemo se sa zlom miriti i prihvatati ga kao nužno, ili mu se suprotstaviti? - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (39) - Da li ćemo se sa zlom miriti i prihvatati ga kao nužno, ili mu se suprotstaviti?

oci u oci sa politickom korupcijom, feljton, sinisa jankovic

Pre nego što je istekla zlatna 2012. donela nam je još jedan događaj, priličan tajnim društvima. Hitno, noću u nedelјu, okuplјen je ceo državni vrh, pojačan najmoćnijim lјudima! Iako su izvestili, mediji su za njega nezainteresovani.

Možda i ne zavređuje pažnju, ali meni je nekako zapao za oko, pa ću ga navesti. Neku mistiku je svakako imao, da li je ona slučajna, simbolična ili umišlјena, to ni danas ne znamo. Mislim da može biti od značaja ako se stavi u kontekst događaja pre i dve godine nakon njega.

Da vidimo šta krije datum 17.12.2012. koji nikome ništa ne znači? Uveče i duboko u noć sve do pola tri ujutru održan je hitan sastanak državnog vrha. Zašto hitno, zašto u nedelјu, zašto noću, zašto iza zatvorenih vrata, zašto bez konferencije za novinare? Nemogućnost da se dođe do odgovora iz prve ruke, uslovila je špekulisanja i nagađanja. Šta su mediji izvestili?

Tanjug: 17.12.2012 - 07:51h Dačić i Vučić završili sastanak u pola tri ujutro: …potpuno jedinstvo između SNS i SPS i o odlučnoj borbi protiv kriminala i korupcije - rekao je Dačić... sastanku se pridružio i direktor Srbijagasa i funkcioner SPS Dušan Bajatović.

Šta je bila tema neuobičajenog većanja? Državni funkcioneri kažu jedno a javnost izražena u komentarima drugo.

17.12.2012. Na sastanku državnog rukovodstva još jednom je potvrđen jedinstveni državni pristup o svim temama sastanka, izjavio je Dačić.

18.12.2012. Dogovor na vrhu - Dačić i Vučić će hapsiti zajedno - Iako juče niko nije bio previše rečit u vezi s ovim noćnim zasedanjem, kako nezvanično saznajemo, vodila se žustra polemika, o najvažnijim državnim pitanjima, među kojima je obračun sa korupcijom u koju su umešani i mnogi državni funkcioneri. Najviše pažnje, međutim, izazvalo je iznenadno pojavlјivanje direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, čije ime je među prvima na listi za saslušanje zbog malverzacija u Azotari Pančevo. Međutim, on je juče poručio da je u vilu Bokelјka došao da bi razgovarao s predstavnicima vlade o ceni gasa.

Na osnovu informacija koje su preneli mediji, može se zaklјučiti da se radilo ne o jednom nego o dva, možda i tri sastanka. Prvi je praktično bio sastanak Vlade. Nakon njega održan je sastanak premijera i prvog zamenika. Vrlo je izvesno da je bilo obrnuto – prvi zamenik sa premijerom. Da li je neko vreme bio prisutan i gospodin Bajatović, kojim povodom i kojem sastanku je prisustvovao to nije moguće sasvim pouzdano utvrditi.

Uporedite ono što su mediji izvestili, zvaničnici izjavili i građani komentarisali sa svojim mišlјenjem. Zaklјučak može da odredi dalјi tok svih predmeta ili da bude beznačajan? Istog dana u kome se noćni sastanak okončao, obraća mi se kolega. Važio je za realnog pesimistu, često je klјučne događaje pesimistički ocenjivao što bi se pre ili kasnije pokazalo tačnim.

  • Video si noćas sastanak?

Toliko je bilo sasvim dovolјno. Kolega je štedeo reči, pričao je samo kada je imao šta da kaže, sažeto i potpuno, ali ne i svima jasno. Ko razume-razume, ko ne razume, ne vredi predavanje mu održati.  

. . .

Punila je Radna grupa smeštajne kapacitete Posebne pritvorske jedinice specijalnog suda, to je punilo medijski prostor a on srce naroda koji je jedva dočekao dugo najavlјivan i od svih bivših vlasti obećavan obračun sa kriminalitetom. Sistem spojenih sudova društva uspešno je funkcionisao. Punim srcem iako ne baš sitim stomakom, narod je dizao rejting vlasti koji će dostići nestvarne procente.

Čudan smo mi narod, važnije nam je puno srce od punog stomaka. Gladni će slaviti site, siromašni će pomagati bogate, pošteni će se diviti lopovima, inteligentni će dozvolјavati da budu lagani, sposobni će se povlačiti pred diletantima, obrazovane će ispitivati plagijatori, poltroni će nam držati slovo o vernosti; na to će reagovati oni koji vide - praveće se da ne vide, oni koji čuju - praveće se da ne čuju, oni koji mogu - praveće se da ne mogu.

Takav obrazac društvenih odnosa krasi nas duže vreme i teško će u doglednoj budućnosti biti izmenjen.

Da li ćemo se sa zlom miriti i prihvatati ga kao nužno, ili mu se suprotstaviti? Da li ćemo u dalјini videti tračak nade? Konačno, osim što vidimo zlo i osećamo njegove štetne posledice, da li vidimo i dobro, da  li je vredno našeg truda? Ili, možda, mi nismo vredni dobrog? Ja odgovore na pitanja znam, imam svoje životne stavove, jasno su izraženi, ne krijem ih niti sam ih krio.  Da li i Vi znate odgovore na ova pitanja? Da li su nam životni stavovi isti ili različiti, saznaćemo kada i ukoliko budete moj sagovornik do kraja ove priče.

(Nastaviće se...)

Sve do sada objavljene tekstove iz feljtona pročitajte OVDE



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS