Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Grbović (PSG): Srbija je na ruskom putu, uprkos javnom stavu zvaničnog Beograda da je za EU - | K-013 Portal

Grbović (PSG): Srbija je na ruskom putu, uprkos javnom stavu zvaničnog Beograda da je za EU

pavle grbovic, psg

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbovića ocenio je danas da je Srbije na „ruskom putu“, uprkos javno proklamovanom stavu njenih vlasti da je za evropske integracije.

Grbović je u autorskom tekstu na sajtu PSG, „povodom sve većeg približavanja Srbije Rusiji, i represiji nad državljanima Rusije i Belorusije koje sprovodi“ zvanilčni Beograd, ukazao da je u prethodna dva dana bilo više vesti koje ukazuje da se Srbije udaljava od EU.

Kazao je da je do toga došla, „bez obzira što  predsednik Srbije Aleksandra Vučić i pojedini ministri u vladi godinama ubeđuju građane da je Srbija na evropskom putu i da su pregovori o pristupanju nikad intenzivniji“.

U suprotno  delovanje vlasti uvrstio je boravak potpredsednik Vlade Srbije Aleksandra Vulina u Moskvi gde, kako je kazao, razgovara sa najvažnijim ljudima Rusije iz sektora bezbednosti, „onima koji rukovode ratom u Ukrajini, i simbolički se poklanja spomeniku komunističkog diktatora Josifa Staljina“.

„Istovremeno se u Srbiji novinaru Romanu Perlu koga je Rusija označila kao stranog agenta, jer je radio za Radio Slobodnu Evropu, na aerodromu Nikola Tesla zabranjuje ulazak u državu, pošto je neko procenio da predstavlja bezbednosni rizik“, podsetio je on.

Kako je naveo, „Andreju Gnjotu, reditelju i aktivisti iz Belorusije, kome u toj zemlji preti tortura i potencijalno smrtna kazna, a koji je priveden pre šest meseci takođe pri sletanju na beogradski aerodrom, uručeno je rešenje o izručenju Belorusiji, na šta ima pravo žalbe“.

„S druge strane Peter Stano, portparol EU, ukazao je nda Srbija lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim institucijama direktno krši Sporazum o putu normalizacije, koji je Vučić prihvatio u Ohridu i obavezao Srbiju na njegovo ispunjavanje“, dodao je.

Naveo je i da PSG osuđuje svaki vid represije prema državljanima Rusije ili Belorusije koje sprovode vlasti u Srbiji i smatra ih anticivilizacijskim činom koji kako je kazao, dovodi do ugrožavanja bezbednosti tih ljudi i čak njihovih života.

Dodao je i da PSG smatra da je svaki korak približavanja Srbije ka Rusiji, a udaljavanju od EU i Zapada direktno suprotan interesima zemlje i njenih građana.

Kako je naveo, „Srbija mora da poštuje sve potpisane sporazume i ugovore uključujući Ohridski sporazum, jer je to jedini način da postane punopravna članica EU“,.

Smatra da „interes Rusije na Balkanu je konflikt i nestabilnost“, kako bi, kako je ukazao, “ postojalo još jedno žarište kojim se bave zemlje zapada“.

„To je očigledno i zajednički interes sa u Srbiji vladajućom Srpskom naprednom strankom, koja je sada stvaranje konflikata na Kosovu, zamenila stvaranjem konflikata u (b.h entitetu) Republika Srpska kako bi imala novu temu za međunarodnu javnost“, dodao je GRabović.

Kako jue naveo, „SNS ne ume da vodi i reformiše Srbiju, već se isključivo bavi trgovinom i manipulacijama, a na kraju se takva politika svede na trgovinu imovinom i životima Srba i drugih naroda koji žive u regionu“.

„Jedini način da Srbija postane punopravna članica EU jeste razvlašćivanje SNS i sveobuhvatne reforme na koje smo se obavezali danom kada smo postali zemlja kandidat za članstvo“, kazao je on.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.