Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kurti: Nacrt Statuta ZSO jasan u pogledu priznanja Kosova kao nezavisne države - | K-013 Portal

Kurti: Nacrt Statuta ZSO jasan u pogledu priznanja Kosova kao nezavisne države

aljbin kurti, zajednica zso

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je predloženi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) „jasan“ u pogledu priznavanja Kosova kao nezavisne države.

Kurti je tokom rasprave u Skupštini Kosova o toku dijaloga sa Beogradom rekao da još nije prihvatio zapadni predlog nacrta Statuta ZSO ali da poslanici opozicije to ne vide.

„Nacrt Statuta je jasan u pogledu priznanja Kosova kao nezavisne države u kojoj će Srbi živeti u skladu sa multietničkim težnjama Ustava i bez ikakve druge štetne svrhe za Kosovo u vezi priznanja naše suverenosti i našeg teritorijalnog integriteta“, rekao je Kurti poslanicima.

Dodao je da su emisari EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije od njega tražili garancije da ne objavi nacrt Statuta ZSO navodeći da bi to moglo biti „zloupotrebljeno na štetu vlada sponzora“.

„To je dokument koji predstavlja transatlantsko jedinstvo. Transatlantski karakter dokumenta odavao mi je utisak ozbiljnije inicijative sa kojom se do sada nisam susreo u tako objedinjujućem duhu i sa visokim intenzitetom. Jednako važno, bio sam impresioniran činjenicom da su veoma visoki zvaničnici svake države bili direktno uključeni u izradu teksta“, kazao je Kurti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS