Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Milorad Marković je novi Vrhovni državni tužilac Crne Gore - | K-013 Portal

Milorad Marković je novi Vrhovni državni tužilac Crne Gore

milorad markovic, vrhovni drzavni tuzilac crne gore

Skupština Crne Gore je danas izabrala Milorada Markovića za novog vrhovnog državnog tužioca Crne Gore (VDT) posle četiri godine rada Tužilaštva u v.d. stanju.

Milorad Marković (46) je magistar pravnih nauka, s dugogodišnjim iskustvom rada u civilnom sektoru, konsultrantskim poslovima na projektima EU, Saveta Evrope, zatim OEBS u oblasti zaštite ljudskih prava, i reforme pravosuđa.

Od novog VDT se očekuje iskorak ka poštovanju vladavine prava i u reformama neophodnim za članstvo Crne Gore u EU.

Marković je ranije obećao da će unaprediti rad Tužilaštva koji će biti zasnovan na „nezavisnosti, profesionalnosti i nepsistrasnosti“, te da će jedan od prioriteta biti procesuiranje starih predmeta ratnih zločina što je jedan od uslova za zatvaranje pregovarčkog poglavlja sa EU o vladavini prava.

Marković je izabran u drugom krugu među tri kandidata i dobio je podršku 61 od 74 prisutnih poslanika koji su glasali tajno. Njega podržavaju partije vlasti i dela opozicije.

Markovićeve protivkandidatkinje su bile bivša v.d državne tužiteljke Maja Jovanović i sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

Jovanović nije dobila podršku nijednog poslanika, a za Mugošu ih je glasalo 13.

Za izbor VDT, u drugom krugu, bila je neophodna tropetinska podrška Skupštine, odnosno 49 od ukupno 81 poslanika.

Tužilaštvo je u prethodne četiri godine bilo u v.d stanju, sa učestalim promenama na toj funkciji. Mandat VDT traje pet godina.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS