Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rumunski poljoprivrednici i kamiondžije protestuju zbog subvencija i osiguranja - | K-013 Portal

Rumunski poljoprivrednici i kamiondžije protestuju zbog subvencija i osiguranja

rumunija, poljoprivrednici

Rumunski poljoprivrednici i vozači kamiona i danas sporadično protestuju širom zemlje dok su u toku pregovori sa vladom o visokim stopama osiguranja i sporim isplatama subvencija.  

Konvoji traktora i kamiona počeli su da se okupljaju pre pet dana na državnim putevima, uglavnom u blizini velikih rumunskih gradova, zbog čega je bio usporen ili blokiran saobracaj, preneo je Rojters.

Poljoprivrednici i prevoznici, takođe, su juče nakratko blokirali granični prelaz sa Ukrajinom na severoistoku Rumunije i pokušali da spreči ulazak vozila u crnomorsku luku Konstanca.

Oni zahtevaju od vlade da se pozabavi visokim premijama za osiguranje i akcizama na dizel, moratorijumom na kredite, isplatom subvencija za poljoprivredna gazdinstva i šteta od suše, kao i tehničkim merama za smanjenje dugog čekanja na graničnim prelazima. Vozači kamiona su, takođe, tražili da kamioni koji dolaze iz Evropske unije imaju posebnu traku na graničnim prelazima i u luci Konstanca, u odnosu na kamione van evropskog bloka, uključujuci i one iz Ukrajine.

Ukrajina je jedan od najvecih svetskih izvoznika žitarica i Konstanca je postala najveca alternativna izvozna ruta Kijeva od napada Rusije u februaru 2022. godine. Žitarice stižu u luku drumskim i železničkim putem i baržama preko Dunava. Nakon jučerašnjih razgovora u Ministarstvima saobraćaja i poljoprivrede, demonstranti bi trebalo danas da se sastanu sa ministrom finansija.

 Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS