Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vraćena obnovljena kupola na Saborni hram u Zagrebu - | K-013 Portal

Vraćena obnovljena kupola na Saborni hram u Zagrebu

kupola, hram, zagreb

Posle gotovo godinu dana rekonstrukcije, na hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu vraćena je kupola oštećena u zemljotresima 2020. godine.

Vraćanje kupole teške pet tona jedan je od poslednjih velikih zahvata na obnovi zagrebačke Saborne crkve, saopšteno je iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Ovaj istorijski događaj pratili su u petak predstavnici medija, kao i veliki broj građana okupljenih na Cvjetnom trgu, objavljeno je danas na sajtu SPC.

''Nova kupola je nešto teža zato što je mlado drvo i bakar je deblji. Ta kupola kao produkt Hermana Bolea je jedna od najlepših u Zagrebu'', rekao je za HRT Radivoje Jovičić, akademski slikar i viši konzervator-restaurator, koji je gotovo godinu dana radio na rekonstrukciji.

Josip Galić, projektant i nadzorni inženjer, kazao je da je projekat sprovođen sporo, kao i svi projekti obnove istorijske baštine, jer je potrebno uključivanje posebnih stručnjaka koji su zauzeti zbog obnove velikog broja crkava u Zagrebu i Sisku.

''Na crkvi je možda najzahtevniji bio čelični deo, pojačanja krovišta i zvonika. Što se tiče kupole, to je standardna rekonstrukcija. Računamo da će trajati narednih sto godina'', kazao je Galić.

Protojerej-stvarofor Duško Spasojević, starešina hrama, rekao je da vraćanjem rekonstruisane kape zvonika završavamo važnu celinu obnove hrama Preobraženja Gospodnjeg.

''Ostaje nam oltar koji ćemo završiti uskoro'', naveo je Spasojević.

Obnovljenu kupolu skinutu 13. januara ove godine, krajem septembra osveštao episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Veliki doprinos obnovi zagrebačkog Sabornog hrama, kao i narodu čiji su domovi postradali u zemljotresima na Baniji, dao je i patrijarh srpski Porfirije, navodi se u saopštenju SPC.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS