Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fifa uvodi nove propise za fudbalske agente - | K-013 Portal

Fifa uvodi nove propise za fudbalske agente

fifa, propisi, agenti

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da će biti ograničene naknade fudbalskih agenata, a da je cilj novih propisa da uvedu transparentnost u posao oko transfera igrača.

Fifa je godinama radila na propisima i najavila je da će nova pravila, koja uključuju i ispit i objavljivanje liste klijenata, početi da se primenjuju u ponedeljak.
 
"Novi propisi uvode osnovne standarde usluga za fudbalske agente i njihove klijente, uključujući obavezni sistem licenciranja, zabranu višestrukog zastupanja kako bi se izbegao sukob interesa i uvođenje ograničenja na naknade agenata, sve u cilju jačanja stabilnosti ugovora, štiteći integritet sistema transfera i postizanja veće finansijske transparentnosti", navodi se u saopštenju Fife.
 
Agenti su prošle godine zaradili oko 623 miliona dolara od provizija, što je povećanje za 24 odsto u odnosu na 2021. godinu.
 
Provizija agenata na transfere i plate igrača biće ograničena na tri odsto kada agent zastupa samo igrača, dok će u slučaju da zastupa igrača i klub koji ga kupuje provizija biti ograničena na šest odsto (10 odsto kada zastupa klub koji
prodaje igrača).
 
Prelazni period pre obaveze korišćenja licenciranih fudbalskih agenata trajaće do 1. oktobra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.