Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ambasadori Nemačke i Francuske pozvali građane Srbije da pristupanje EU bude nacionalni prioritet - | K-013 Portal

Ambasadori Nemačke i Francuske pozvali građane Srbije da pristupanje EU bude nacionalni prioritet

ambasada nemacke, ambasada francuske, srbija

Ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji pozvali su u zajedničkom tekstu "vlasti, sve političke i društene snage i sve građane Srbije da cilj pristupanja EU postave za nacionalni prioritet".

Ambasadori Anke Konrad i Pjer Košar ukazali su u danas tekstu u listu Politika povodom 61. godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma koji je "predstavljao temelj trajnog pomirenja" između njihove dve zemlje, da je proširenje EU među ciljevima koje dele i ukazali da je Srbija deo plana proširenja čija se dinamika ubrzava.
 
 
"Nemačka i Francuska su zajednički angažovane na podršci implementcije svih reformi koje je Srbija preduzela na putu pridruživanja EU, do kojeg će doći, nadamo se, uskoro", napisali su ambasadori Konrad i Košar.
 
Oni su naveli da je Jelisejski sporazum potpisan 22. januara 1963. "presudno uticao na vrednosti mira i pomirenja" koje danas promovišu na svom kontinentu.
 
Podsetili su da je januar 2024. i desetogodišnjica otvaranja pregovora o pristupanju Srbije EU, i izrazili razumevanje za to da se u Srbiji ti rokovi mogu činiti dugim, navodeći da su oni takvi zato što se radi o zahtevnom procesu.
 
 
"Ali pozivamo vlasti, sve političke i društvene snage i sve građane Srbije da cilj pristupanja EU postave za nacionalni prioritet. U toj našoj zajedničkoj domovini sloboda, pravne države i imperativa socijalne pravde mesto za Srbiju je
rezervisano. Želimo da toj zajedničkoj domovini vaša prijateljska zemlja, svojom istorijom i nacionalnim duhom, da nezamenjiv doprinos", napisali su oni.
 
Kako su naveli, u Srbiji je postignut napredak tokom proteklih deset godina ali i brojni izazovi ostaju i 2024. je prelomna tokom koje će, kako se nadaju, "Srbija potvrditi svoj izbor i odlučno nastaviti na putu reformi".


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS