Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bivši načelnik VBA o Vučićevom pokazivanju bezbednosne službe novinarima: "Neprimereno i rizično" - | K-013 Portal

Bivši načelnik VBA o Vučićevom pokazivanju bezbednosne službe novinarima: "Neprimereno i rizično"

momir stojanovic, vba

Komentarišući posetu Aleksandra Vučića sa novinarima Vojnobezbednosnoj agenciji, bivši načelnik VBA Momir Stojanović ističe da je to "neprimereno i da se do sada nikada nije desilo".

"Dovođenje novinara u takav jedan centar izlažemo riziku da, pre svega, neki tajni vojni podaci budu dostupni neovlašćenim licima", ukazao je Stojanović.
 
Stojanović ističe da je "neprimereno i u praksi gotovo nepoznato" da predsednik Republike u jedan tako važan centar u kome postoje razne šeme i podaci i u koji se sluvaju tajne informacije dovede novinare bez ikakve bezbednosne provere.
 
 
"To se do sada nikada nije desilo, a mi smo po mnogo čemu izuzetak. Dovođenje novinara u takav jedan centar izlažemo riziku da, pre svega, neki tajni vojni podaci budu dostupni neovlašćenim licima", istakao je Stojanović za N1.
 
On navodi da je VBA nekada važila za jednu od najjačih službi na prostoru Zapadnog Balkana.
 
"Ona je, nažalost, lošim kadrovskim rešenjima, politizacijom, instrumentalizacijom i zloupotrebom iste svedena na jako minorne grane i ne predstavlja više službu bezbednosti koja efikasno može da zaštiti sistem odbrane", ocenio je bivši načelnik VBA.
 
Na pitanje zbog čega je predsedniku bilo potrebno ovo javno pokazivanje komandnog centra VBA, Stojanović ističe da Vučić sve radi u "funkciji nekog psihološkog-propagandnog rata koji već dugi niz godina vodi prema sopstvenom stanovništvu".
 
 
"A povod je da se pošalje poruka kako naše službe prate situaciju na prostoru Kosova i Metohije, a pre svega najnovija saznanja koje naše službe imaju u pogledu naoružavanja kosovskih snaga. I on simbolično pokazuje sa tog mesta kako nam ništa ne može promaći na Kosovu i kako mi pratimo i akdekvatno pripremamo odgovore na svaki mogući scenario u pogledu ukupne bezbednosti na Kosovu", ukazao je Stojanović.
 
Prema njegovom mišljenju, službe bezbednosti, dve vojne i jedna civilna, već 12 godina su potpuno instrumentalizovane.
 
"Umesto da se bave vitalnim državnim i nacionalnim interesima, one se godinama bave zaštitom interesa poltičkih opcija na vlasti", smatra Stojanović.
 
Kako navodi, to što predsednik Srbije javno otkriva šta od sredstava ratne tehnike planiramo da kupimo i zašto to kupujemo, to ne radi ni jedna zemlja.
 
 
"Uplitanje u detalje, ja mislim da je to na neki način nesvesno odavanje tajnih vojnih podataka", ocenio je Stojanović.
Stojanović ističe da se u Srbiji svako po malo poteže pitanje uvođenje vojnog roka, međutim, kako ističe, time se pokazuje nedoslednost po tom pitanju.
 
"Mi u suštini ne možemo da uvedemo obavezno služenje vojnog roka iz jednog prostog razloga, a to je pravo svakog građanina na prigovor savesti. Jednostavno, mladi ljudi neće obaveze i neće teške uslove rada, ali i u takvoj situaciji, vi ih ne možete naterati jer oni mogu da se pozovu na taj prigovor", objasnio je Stojanović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS