Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kreni-promeni predao peticiju Ministarstvu zdravlja sa zahtevom da porodilje imaju pravo na pratioca - | K-013 Portal

Kreni-promeni predao peticiju Ministarstvu zdravlja sa zahtevom da porodilje imaju pravo na pratioca

kreni promeni, peticija, ministarstvo zdravlja

Izvršna direktorka „Kreni-promeni“ Marina Pavlić izjavila je da je taj pokret prikupio više od 190.000 potpisa za peticiju „Stop akušerskom nasilju“, koje je jutros predala Ministarstvu zdravlja, uz zahtev da se svakoj porodilji obezbedi tokom porođaja jedan pratilac po njenom izboru.

Pavlić je ispred Ministarstva zdravlja, pre predaje peticije i potpisa, novinarima rekla da to što se traži peticijom nije ništa čudno, već da „redovna praksa“ u mnogim svetskim zemljama, a i u državama regiona.

„Ovo nije atak na akušerstvo“, rekla je Pavlić i dodala da je takav zahtev podrška budućim majkama.

Najavila je da će, ukoliko Ministarstvo zdravlja u narednih nedelju dana ne odgovori na zahtev za obezbeđivanje jednog pratioca po izboru porodilje tokom porođaja i da se takva odluka donese na nivou cele zemlje, pokret „Kreni-promeni“ organizovati prikupljanje potpisa za peticije u svakom gradu posebno.

Pavlić je rekla da je peticija sa zahtevom da se porodiljama omogući pratilac po izboru, nakon protesta juče predata u Sremskoj Mitrovici, gde je prihvaćena, i gde takvo pravo porodilje imaju od danas.

Aktivista „Kreni-promeni“ iz Sremske Mitrovice Saša Babić je kazao da je protest i prikupljanje potpisa za peticiju u tom gradu organizovano zbog slučaja porodilje Marice Mihajlović, koja je ginekologa-akušera optužila za akušersko nasilje 12. januara, kada je na porođaju izgubila bebu.

Istakao je da je sve organizovano u znak podrške Marici, i u „duhu zaštite ljudskih prava“ majki, žena i porodilja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS