Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poverenik: Milić nije kršio zakon kad je pokazao spisak dece uživo, već mediji koji su to preneli - | K-013 Portal

Poverenik: Milić nije kršio zakon kad je pokazao spisak dece uživo, već mediji koji su to preneli

veselin milic, spisak dece, poverenik

Nadzor Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti pokazao je da načelik PU Beograd Veselin Milić nije prekršio Zakon i Ustav kada je pokazao spisak dece iz "Ribnikara".

Kako saznaje BIRN, u zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru navodi se da je Veselin Milić, načelnik Policijske uprave za Grad Beograd koji je na konferenciji za štampu, 3. maja 2023, pokazao spisak dece koju je maloletni učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" planirao da ubije, poštovao Ustav i zakon i da nije odredio identitet dece, već da su mediji taj spisak učinili dostupnim javnosti i kršili Zakon o informisanju.
 
 
Veselin Milić je pokazao i učinio vidljivim spisak imena i prezimena dece koju je maloletni K.K. hteo da ubije – kako se navodi u zapisniku "u trajanju od 11 sekundi, pri čemu su kamere medija zumirale spisak u trajanju od tri sekunde" – i potom precizno naveo ukupno šest odeljenja iz VI, VII i VIII razreda škole "Vladislav Ribnikar" u koja su ova deca išla.
 
Međutim, u zapisniku o inspekcijskom nadzoru se navodi da načelnik Policijske uprave za Grad Beograd pokazivanjem spiska imena i prezimena dece nije odredio njihov identitet i da je poštovao Ustav i zakone.
 
"Meni se čini da mi ceo ovaj postupak vodimo oko očigledne stvari i deluje kao da niko ne sme da utvrdi da je Milić pogrešio. Mi to sad kao ne možemo da utvrdimo, nego se nekim formulacijama Poverenika ta stvar relativizuje, a činjenično stanje koje utvrđuje je jednostavno zapanjujuće", kaže za BIRN Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP). 
 
Zapisnik Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u koji je BIRN imao uvid, sačinjen je još 29. juna 2023, međutim, do danas nije bio predstavljen javnosti.
 
Zaposlene u kancelariji Poverenika su u zapisniku navele da je Milić tokom konferencije bio "vidno uznemiren", kao i da se može zaključiti "da je prilikom pokazivanja ovog spiska policijski službenik Veselin Milić želeo da ukaže javnosti da je ova tragedija mogla biti i veća, da se maloletni K.K. nije sam predao".
 
Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava za BIRN kaže da je ovim ocenama Poverenik izašao iz svojih nadležnosti, jer je ušao u pitanje Milićevog psihičkog stanja i potencijalnih motiva za otkrivanje podataka o ličnosti. 
Kako se navodi u zapisniku, "od trenutka činjenja dostupnim javnosti ovog spiska, mediji kako štampani tako i elektronski, su svakom daljom radnjom obrade (…), učinili dostupnim široj javnosti ovaj spisak".
 
Dalje kažu da su mediji "postupali suprotno normama propisanim Zakonom o informisanju i medijima, tako što su iznosili podatke o ličnosti povređenih i preminulih lica u ovom događaju, informacije o toku istrage, izjave i video zapise učenika te škole, kao i njihovih roditelja", a i da su obaveštavali javnost i o zdravstvenom stanju izvršioca krivičnog dela i o članovima njegove porodice.
 
Upravo ove informacije, za čije prenošenje u svom nadzoru ovlašćena lica Poverenika terete medije, izneli su tog 3. maja kako Veselin Milić na konferenciji za štampu, tako i nekoliko sati kasnije predsednik Aleksandar Vučić.
 
Prema rečima Ane Toskić Cvetinović, izvršne direktorke organizacije "Partneri Srbija", iako MUP i Veselin Milić nisu odgovorni za postupanje medija nakon što je Milić pokazao papir sa imenima dece, "postoji njihova odgovornost u samom činjenju podataka dostupnim medijima i javnosti, jer je cilj konferencije za medije informisanje javnosti, pa je osoba prosečne stručnosti i kapaciteta mogla da proceni da će ovakav sadržaj da poprimi interesovanje javnosti, i da je vrlo verovatno da će dalje biti deljen".
 
Kada je reč o iznošenju medicinskih i porodičnih podataka, Vučić je na svojoj konferenciji za medije uveče 3. maja iznosio podatke iz zdravstvenog kartona maloletnog ubice, podatke o tome u koju školu ide njegova mlađa sestra, kolika su primanja njihovih roditelja, podatke o krivičnoj i prekršajnoj evidenciji roditelja… 
BIRN podseća da je Milić i sam rekao tokom konferencije za medije 3. maja da "možda" krši propise. Nakon što je pročitao puno ime i prezime maloletnog K.K. i uz to dodao njegov tačan datum rođenja, Milić je rekao da su to "samo realne činjenice koje ukazuju na stvarno činjenično stanje". 
 
"Možda preduzimam neke stvari koje nisu ni dozvoljene, ali da se javnost upozna sa svim onim što je ovo zlodelo dovelo, koje je kroz jedan način planski i organizovano mesec dana planirano za izvršenje", rekao je tada Milić.
 
U međuvremenu, Milić je krajem februara od Ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića dobio odlikovanje najvišeg stepena MUP-a, "Zvezdu Jakova Nenadovića", koje se dodeljuje "policijskim službenicima za izuzetan doprinos i postignute rezultate u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbednosti".


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS