Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Radnici Galenike koji štrajkuju sa zahtevom za povećanje zarada, odbili ponudu poslodavca - | K-013 Portal

Radnici Galenike koji štrajkuju sa zahtevom za povećanje zarada, odbili ponudu poslodavca

galenika, strajk

Radnici zemunske fabrike lekova Galenika, članovi sindikata „Nezavisnost“, koji štrajkuju sa zahtevom da im se poveća zarada od oko 10 odsto od prosečne u toj firmi, odbili su danas ponudu uprave da dobiju prvu fiksnu isplatu od 10.000 dinara, najkasnije do kraja maja i drugu, verovatno u decembru, pod uslovom da se ispuni plan proizvodnje.

U saopštenju sindikata „Nezavisnost“ navdeno je da je danas peti dan štrajka i da članovi tog sindikata „istrajavaju u pravednoj borbi za dostojanstvene zarade“.

„Štrajk je organizovan u skladu sa Zakonom. I dalje sve mašine u najvećem pogonu ne rade, proizvodnja je zaustavljena. Štrajkuje oko 250 radnika iz proizvodnje i pratećih službi u sve tri smene“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se pregovori sa menadžmentom vode poslednjih nekoliko dana i da su zaposleni iz svih celina odbili ponuđeni predlog jer „nije adekvatan, precizan i u skladu sa štrajkačkim zahtevom“.

Ističe se da je novčani iznos koji nudi poslovodstvo u prvoj isplati u iznosu od 10.000 dinara „zanemarljiv“, a isplata drugog dela je uslovljena procentima ispunjenjenosti plana proizvodnje na koji zaposleni nemaju puni uticaj, jer prvenstveno zavisi od organizacije posla, nabavke sirovina i pakovnog materijala i tehnoloških procesa, odnosno od poslovodstva.

U ponudi poslodavca se, kako je navedeno, „obrađuje ustvari godišnji bonus, inače već predviđen u nekom obliku u Kolektivnom ugovoru i nije reč o povećanju zarada, što jeste štrajkački zahtev“.

„Mi pregovaramo o godišnjem povećanju zarada, što je definisano Kolektivnim ugovorom. Zahtev štrajkača je da se insistira da se zarada uveća svim zaposlenima, linearno za iznos od oko 10 odsto od prosečne zarade u toj fabrici“, naveo je taj sindikat.

Dodaje se da su odluku štrajkača predstavnici Štrajkačkog odbora danas saopštili poslovodstvu na sastanku koji je trajao pet minuta i čeka se odgovor poslodavca, a štrajk će trati do ispunjenja zahteva.

Vlasnik Galenike je brazilska kompanija EMS čiji je vlasnik, Karlos Sančez 2017. godine, kada je kupio tu zemunsku fabriku lekva, rekao da je cilj da se ona pozicionira kao najveća farmaceutska kompanija u Srbiji i u Evropi.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS