Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da su Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu podneli predlog za krivično gonjenje direktora Energetike Kragujevac Andreje Ilića zato što je, kao odgovorno lice, svesno kršio zakonske propise, sprečavajući i onemogućavajući rad sindikata Sloga Energetika.

Kako se navodi, Ilić nije izdao rešenje niti je zakazao sastanak povodom utvrđivanja reprezentativnosti Sloge u tom preduzeću, nije obaveštavao sindikat o ekonomskim i radno-socijalnim pitanjima od značaja za položaj zaposlenih, nije obezbedio tehničke i prostorne uslove za rad sindikata, kao ni pristup podacima i informacijama neophodnim za sindikalne aktivnosti.

Sloga je ocenila da je neverovatno da, uprkos činjenici da Sloga u Energetici ispunjava potrebne uslove sa dovoljnim brojem članova za reprezentativnost, poslodavac zanemaruje proces njihovog priznavanja.

Sindikat navodi da poslodavac ingoriše sindikat i nakon što je održan mirni spor uz medijaciju Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, gde je potpisan dokument kojim se obavezuje na utvrđivanje reprezentativnosti u roku od mesec dana.

U saopštenju se navodi da je problem ometanja rada sindikata Sloga u Energetici političke i lične prirode direktora i poslovodstva, jer je sindikat više puta upozoravao da je Energetika pravila velike milionske gubitke i da je sve u vezi sa poslovanjem netransparentno.

„Ceh plaćaju građani Kragujevca koji koriste veoma skupe usluge grejanja i zaposleni u tom preduzeću, koji, pored strepnje od otkaza kao tehnološki višak zbog nagomilanih gubitaka, moraju da idu na skupove podrške Aleksandru Vučiću i aktuelnoj vladajućoj većini“, navela je Sloga.