Za dve nedelje spornih dva minuta snimka u koje, osim porodice Stanike Gligorijević, i cela javnost traži uvid već pet godina, neće više imati značaj. Postupak zastarevanja snimaka mogu da prekinu ili policija ili tužilaštvo, ako nalože bilo koju pravnu radnju koja bi se ticala snimaka.

„Potpuno je nebitno nakon isteka ovog roka, to se delo više ne može pokrenuti, nikakva se šteta ne može naplaćivati, posle toga, oni koji su to uradili, vinovnici, a znamo da ih ima više, sigurno ih ima više i odgovornih, potpuno će biti abolirani i zaštićeni“, kaže advokat porodice stradale Stanike Gligorijević za N1 Stefan Ćorda.

I presuda kojom je na kaznu zatvora od četiri i po godine osuđen vozač Zorana Babića donesena je bez uvida u celokupan snimak sa svih kamera na naplatnoj rampi.

„Međutm, ovakve evidentne manjkavosti snimka sigurnosnih kamera ne dovode u pitanje zaključak suda da je kritičnom prilikom vozlom upravljao okrivljeni Dejan Stanojević. Zaključujući na ovaj način, sud je imao u vidu i to što u toku trajanja postupka, koji je nesporno privukao veliku pažnju javnosti, sudu nije ponuđen niti jedan drugi dokaz koji bi doveo u pitanje tužilačku tezu o vozaču vozila škode super B“, stoji u presudi.

Snimci kamera sa naplatne rampe, međutim, nisu jedni problem koji prati sudar na naplatnoj rampi Doljevac. Tužiteljka je odmah pošto je tražila snimke promenjena, svedoci koji su radili na naplatnoj rampi menjali su iskaz, kao i policajci, a automobil u kojem je bio Zoran Babić nije veštačen.

„U predmetu da budemo jasni nije rađeno tehničko saobraćajno veštačenje vozila, niti smo ikada dobili fotografije i pristupili vozilu“, kaže Ćorda.

Fotografije Opel Astre u kojoj su bili Stanika Gligorijević njena sestra i zet postoje. Na njima se vidi da je od siline udara vozilo udarilo u automobil koji je bio ispred njih i da su se čak otvorili i vazdušni jastuci. Zbog svega što prolaze pošto im je majka poginula, prošle godine na protestoma Srbija protiv nasilja pojavio se i jedan od sinova stradale Stanike.

„Majku ne mogu da vratim, ali pravdu mogu. Tažim da puste 2 minuta snimka sa naplatne rampe“, rekao je tada sin stradale Stanike.

Bilo je potrebno četiri godine da se po tom pitanju oglasi bilo ko, a da nije predsednik Srbije. Ministar policije Bratislav Gašić tada je navodno odobrio uvid u sve snimke.

„Niko nije išao da gleda snimak, niko nije dobio snimak, koliko znam ni mi advokati, niti sinovi, do današnjeg dana snimak nije pronađen“, kaže advokat.

Za sada je u ceo snimak imao uvid samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a, kako je sam izjavio nekoliko puta, „snimak je užasan“