Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Student priveden na protestu ostaje u kućnom pritvoru, njegov advokat kaže - skandalozno - | K-013 Portal

Student priveden na protestu ostaje u kućnom pritvoru, njegov advokat kaže - skandalozno

dimitrije radovanovic, pritvor

Devetnaestogodišnji student prava Dimitrije Radovanović ostaće u kućnom pritvoru nakon što je Viši sud u Beogradu odbio žalbu njegovih branilaca kao neosnovanu.

On se sumnjiči da je 24. decembra na opozicionom skupu ispred zgrade Skupštine Beograda počinio krivično delo nasilničko ponašanje. Meru zabrane napuštanja stana izdržava u Studentskom domu "Patris Lumumba" u Beogradu.
 
 
Radovanović je uhapšen nakon protesta, a tužilaštvo je 26. decembra tražilo da mu sud odredi pritvor. Sudija za prethodni postupak nije uvažio ovaj predlog tužilaštva, ali je Radovanoviću odredio meru zabrane napuštanja stana bez elektronskog nadzora.
 
Na ovo rešenje Radovanovićevi branioci su uložili žalbu, ali je krivično vanraspravno veće Višeg suda žalbu odbilo kao neosnovanu.
 
Veće u sastavu sudija Nikola Mikić, Marina Anđelković i Olivera Pajić je ocenilo da je sudija za prethodni postupak pravilno našao da je "stepen opasnosti da će okrivljeni Dimitrije Radovanović u slučaju boravka na slobodi u kratkom
vremenskom periodu ponoviti krivično delo takvog intenziteta da meru zabrane napuštaja stana u ovom trenutku čine nužnom neophodnom merom za nesmetano vođenje krivičnog postupka".
 
 
Radovanovićev advokat, Jovan Rajić, kaže za N1 da za takvu odluku "nema obrazloženja".
 
"Oni su očigledno uzeli 'pelcer' koji koriste u tim situacijama kada nema racionanog obrazloženja i napisali su da je sudija za prethodni postupak u svemu pravilno primenio zakon i da postoji osnovana sumnja da bi (Radovanović) mogao
da ponovi delo, i da navodi iz žalbe nisu takvi da utiči na odluku", rekao je Rajić.
 
Rajić navodi da je potpuno očigledno da je odluka doneta mnogo ranije, "da žalba neće biti usvojena, bez obzira šta u njoj piše".
 
"Ni na jednom mestu se nisu osvrnuli na konkretne žalbene razloge, na ono što smo naveli u žalbi. Nigde to nije obrazloženo kao što mora, nego u tri rečenice - neke fraze, floskule, to su prepisali", rekao je on.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS