U saopštenju je navedeno da je nejasno zašto Nacionalna služba za zapošljavanje odbija da studente uključi u taj program u kojem nema takvog ograničenja.

„Široko rasprostranjena praksa u Srbiji da studenti često ne rade dok studiraju dovodi upravo do toga da se prvi radni odnosi stiču čak i sa 29 godina, što se vidi i iz ovog projekta koji je namenjen osobama do 30 godina, umesto sa 16-18 godina što je praksa u naprednijim ekonomijama“, istaklo je Udruženje.

Ocenjeno je da je potrebno obezbediti jednostavne i povoljne mehanizme zapošljavanja mladih osoba, od 16 do 24 godine, kako bi im se otvorile fleksibilne mogućnosti rada uz učenje.

Program „Moja prva plata“ namenjen je mladima sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje mesečnu novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 34.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.