Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VIDEO: Walking Tour Serbia: Pančevo - Staro gradsko jezgro - | K-013 Portal

VIDEO: Walking Tour Serbia: Pančevo - Staro gradsko jezgro

Danas vas vodimo u kratku šetnju kroz staro gradsko jezgro u Pančevu.

⭐️Naša polazna tačka je u Ulici Nikole Tesle kod Sunčanog sata. Sunčani sat se nalazi na „Mihajlovićevoj kući“ koja je sagrađena 1792. za sedište Banatske vojne granice, čiji je komandant bio general Mihovil Mihaljević. Ova kuća je poznata i kao “Ćurčinova kuća”. Kuća je sa stilskim obeležjima arhitekture XVIII i detaljima bidermajerskog klasicizma. Prvobitni izgled objekta izmenjen je adaptacijom prizemnog dela u lokale i prodavnice.

⭐️Spuštamo se kroz Ulicu Nikole Tesle, prolazimo pored bašte stare Vajfertove pivare i dolazimo do Trga Đorđa Vajferta.

Najstarija pivara na Balkanu osnovana je 1722. godine od strane Abrahama Kepiša. Pivara strada u ratnom vihoru tridesetih godina, da bi je sredinom XIX veka kupila porodica Vajfert.

Ignjat Vajfert 1857. godine potpuno je preuredio staru pivaru i napravio savremen objekat sa pogonima, skladištima, dimnjacima i pomoćnim objektima. Najpoznatiji član bio je njegov unuk Đorđe Vajfert, industrijalac, vlasnik više rudnika, guverner Narodne banke, mecena nauke i umetnosti i filantrop, ali i pivar. Iako je porodica proširila svoj pogon i proizvodnju na prostor Beograda i Srbije, zadržala je većinska prava u staroj pivari sve do kraja Drugog svetskog rata, kada su njeni delovi a zatim i čitav prostor proglašeni za spomenik kulture. Đorđe Vajfert umro je 1937. godine kao jedan od najbogatijih, ako ne i najbogatiji čovek u Srbiji i jedan od najvećih industrijalaca u tadašnjoj Jugoslaviji.

⭐️Nakon Trga Đorđa Vajferta prolazimo ulicom Nikole Đurkovića i spuštamo se do zgrade stare železničke stanice na Tamišu.

Železnička stanica na Tamišu urađena je po tipskom projektu koji je važio za većinu stanica u Austro-Ugarskoj monarhiji. Početkom 20. veka stanica je proširena, da bi današnji izgled dobila uoči Prvog svetskog rata.
Putnički saobraćaj sa stanice na Tamišu se obavljao do 2. juna 1973. godine, a teretni do 1989. godine kada je obustavljen. Stanični koloseci zajedno sa prugom do stanice Pančevo Vojlovica demontirani su u proleće 1990. godine. Klub ljubitelja železnice „Pančevo” je 1997. godine pored zgrade postavio železničku muzejsku kompoziciju.

⭐️Od stare žeezničke stanice na Tamišu penjemo se ulicom Đure Jakšića i preko Štrosmajerove ulice (novi naziv Miloša Crnjanskog) dolazimo do Gimnazijskog trga. Na samom trgu snimani su mnogi kultni domaći filmovi poput „Maratonci trče počasni krug“, „Šešir profesora Koste Vujića“, „Ko to tamo peva“...

Na trgu se nalazi i Rimokatolička crkva Svetog Karla Boromejskog Rimokatolička crkva Svetog Karla Boromejskog u Pančevu podignuta je 11. maja 1757. godine, a Minoritski samostan, u neposrednoj blizini, godinu dana kasnije. Crkva i župa Svetog Karla Boromejskog pripada Zrenjaninskoj biskupiji.

⭐️Spuštamo se kroz Ulicu Ignjata Barajevca gde se nalazi Gimnazija „Uroš Predić“. Gimnazija “Uroš Predić” je osnovana 1863. godine u Pančevu, naredbom ratnog saveta u Beču. Prošle godine škola je obeležila 150 godina postojanja. Povodom ovog jubileja u promet je puštena i poštanska marka. Današnja zgrada izgrađena je 1888. godine i smatrala se za jednu od najsavremenijih tog doba.

Jedan od mnogobrojnih poznatih učenika Gimnazije u Pančevu bio je i naš proslavljeni naučnik Mihajlo Pupin. Uroš Predić po kome škola danas nosi ime takođe je bio učenik Gimnazije. U sklopu vannastavnih aktivnosti zastupljene su đačke sekcije i klubovi, školski časopis u okviru novinarske sekcije, školski bend i hor.

Preko puta gimnazije nalazi se restoran „Konoba32“. Ako volite da posetite mesto koje pleni toplinom, pažljivo odabranom hranom i bogatim izborom alkoholnih, bezalkoholnih pića i posebnom vinskom kartom koja poseduje vina sa gotovo cele teritorije bivše Jugoslavije onda je „Konoba32“ pravo mesto za Vas.

⭐️U nastavku se spuštamo do Mučeničke ulice odakle još jednom „bacamo“ pogled ka železničkoj stanici na Tamišu i nakon prolaska pored Kosovske ulice šetnju završavamo na Uglu Ignjata Barajevca i Vuka Karadžića.

Nadam se da ste uživali u ovoj kratkoj šetnji!



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS