Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prepoznajte krompir pun toksina - | K-013 Portal
krompir, toksini

Prepoznajte krompir pun toksinaKrompir, jedno od najzastupljenijih namirnica u našoj tradicionalnoj kuhinji, obično kupujemo na džakove, posebno pred zimu kada treba napraviti zalihe.

Ipak, morate voditi računa kada kupujete ovo povrće. Naime, jedan detalj otkriva da li se u njemu nalaze pesticidi koji mogu biti opasni po zdravlje.

A, taj detalj je zelena kora koja može da bude znak da u povrću ima toksične supstance.

Ipak, prvo što treba naglasiti je da je stvaranje zelene boje na kori krompira prirodan proces. Kada je ova namirnica izložena svetlosti, počinje da se proizvodi hlorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje njihovu boju.

Na krompiru je teško primetiti zelenu boju, ali ćete to najbolje videti kada zagrebete ili oljuštite deo kore – ako ispod kore primetite zelene tragove, to znači da je počeo da se razvija toksin.

Ipak, bitno je naglasiti jednu stvar: hlorofil koji daje zelenu boju krompiru je potpuno bezopasan i nalazi se u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, ali ovde je opasna druga supstanca – solanin. Nivo solanina je najviši u kori krompira, te u tom smislu, ljuštenje može značajno da smanji prisustvo ovog toksina. Studije su pokazale da se ljuštenjem uklanja najmanje 30 odsto solanina iz krompira, ali opet, to znači da u ostatku ovog povrća ostaje još 70 odsto. Ni kuvanje, prženje, pečenje, ne pomažu da značajno smanjite nivo ove supstance, tako da ni posle termičke obrade zeleni krompir neće biti ništa bezbedniji za jelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.