Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sprečite klijanje krompira: Držite ga dalje od ove dve namirnice - | K-013 Portal
cuvanje krompira, klijanje krompira, krompir

Sprečite klijanje krompira: Držite ga dalje od ove dve namirniceVećina ljudi krompir drži u kuhinjskim ormarićima, ali prema mišljenju stručnjaka, zbog blizine određenih vrsta voća i povrća, može prebrzo da proklija i izgubi svoju čvrstinu i ukus. Kako ga pravilno čuvati da se ne bi pokvario već nakon nekoliko nedelja?

Kako piše Express, krompir se nikada ne sme držati uz jabuke i luk jer je to štetno za njega.

Naime, jabuke i luk ispuštaju mnogo gasa etilena koji može uzrokovati klijanje krompira, a uzrokuje i brže truljenje voća i povrća. Beli luk takođe ispušta dosta gasova pa ga treba držati podalje od krompira.

Krompir se uvek treba skladištiti na hladno i mračno mesto. Najbolja mesta su podrumi i garaže, a može se držati i u hladnijim ostavama. Ipak, nikada ga nemojte čuvati u frižideru jer je temperatura tamo preniska i pretvara krompirov skrob u šećer, te mu se menja ukus.

Takođe, najbolje ga je čuvati u papirnatoj kesi. Važno je da izbegavate da krompir stavljate u plastične kese jer mu one onemogućavaju ‘disanje’ što uveliko skraćuje njegov rok trajanja, a osim papirnatih kesa, možete ga držati i u plastičnim posudama ili kartonskim kutijama.

Nemojte uklanjati klice iz krompira sve do njegove pripreme, jer to isto može ubrzati njegovo propadanje.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.