Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbin u Belgiji razvio softver koji otkriva plućne bolesti preciznije od lekara - | K-013 Portal
softver, plucne bolesti

Srbin u Belgiji razvio softver koji otkriva plućne bolesti preciznije od lekaraBeogradjanin Marko Topalović već 10 godina živi i radi u belgijskom gradu Luvenu gde je osnovao firmu Artiku (ArtiQ) koja se bavi inovacijama u oblasti respiratorne medicine, odnosno primenom veštačke inteligencije u medicini.

„Artik pomaže doktorima da dijagnostifikuju plućne bolesti brže, bolje i tačnije. Standardan deo dijagnostifikovanja u bolnicama jesu testovi plućne funkcije. To svaka bolnica u svetu ima. Mi uzimamo podatke sa tih testova i obradjujemo našim softverom. Mi zapravo instaliramo softver u bolnicama da automatski uzimaju podatke sa tih testova i prave izveštaj koji se odmah daje doktorima“, rekao je Topalović.

Prema njegovim rečima, vrednost toga nije samo dijagnostika, nego i automatizacija celog procesa.

„Štedimo dosta vremena doktorima kako bi oni mogli da se bave drugim stvarima“, rekao je Topalović koji je nakon mastera na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu odlučio da doktorske studije nastavi u Luvenu.

Standardna bolnica u Belgiji, rekao je, tako uštedi oko sat i po vremena dnevno jer lekari ne pišu izveštaje.

Objasnio je da je softver koji je 2018. godine razvio sa pulmolozima zapravo nadogradnja testovima jer „oni proizvode brojeve koje doktor tumači, a softver tumači preciznije od lekara, oko 82 odsto“. Do sada je pregledano više od 90.000 pacijenata.

„Taj softver smo naučili da razmišlja kao grupa više pulmologa. Imali smo 20 do 25 doktora ovde u Belgiji koji su obeležavali različite podatke da bi naučili softver da razmišlja kao grupa tih doktora da bi bio precizan. Kada donesemo taj softver u bolnicu donosimo znanje i iskustvo 20 do 25 eksperata“, rekao je Topalović.

Njegova firma saradjuje sa bolnicama u Belgiji, Engleskoj i Holandiji, a do kraja godine planiraju saradnju i sa bolnicama u Dubaiju i još 15 bolnica u Austriji, Švajcarskoj i Češkoj.

„Plućna fibroza je na primer bolest koja se dijagnostikuje dve ili tri godine i pacijent umre posle tri do pet godina, tako da je jako bitno za tu bolest da se što pre dijagnostifikuje. Softver može šest meseci do dve godine ranije da otkrije ako se pravi podaci na vreme pošalju“, rekao je.

Grad Luven dobio je od Evropske komisije nagradu „Evropska prestonica inovacija“, priznanje koje se dodeljuje gradu koji je optimalno primenio inovacije u poboljšanju kvaliteta života gradjana.

Luven je uspostavio jedinstvenu simbiozu empatije u liderstvu i strukturnoj saradnji izmedju gradjana, obrazovnih institucija i lokalnih organizacija.

„Luven je i prestonica inovacija zato što su doktori i svi ostali svesni da mora više nas da učestvuje da bismo nešto napravili ne može jedna osoba tako lako da izmisli nešto. Pogotovo u medicini moramo da imamo grupe ljude, multidiciplinarni pristup“, dodao je Topalović.

Istakao je da nigde nije lako biti startap, ali je u Belgiji lakše jer ima dosta kapitala.

„Prvi put kada sam samo imao ideju za firmu tada smo dobili prvu pomoć od regije, 250.000 evra da od te ideje napravimo firmu. Kada smo osnovali firmu onda smo dobili od investitora milion evra i još pola miliona od regiona i sad smo dobili od zdravstvenog sistema u Engleskoj pola miliona evra“, rekao je on.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.