Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Letovanje mnogo sigurnije uz polisu zdravstvenog osiguranja; Evo kako do nje - | K-013 Portal
letovanje, zdravstveno osiguranje

Letovanje mnogo sigurnije uz polisu zdravstvenog osiguranja; Evo kako do njeKrenuti na turističko, ili bilo koje putovanje u inostranstvo bez polise putnog osiguranja je često riskantno, ali su mnogi građani spremni da preuzmu taj rizik, računajući da neće baš njima nešto da se desi. Ukoliko se ovih dana spremate za odmor u inostranstvu, a imate dilemu da li da nabavite polisu, dobro će vam doći smernice iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i osiguravajuće kuće.  

Bolest ili povrede su poslednje na listi stavki o kojima razmišljamo kada planiramo putovanje. Zlu ne trebalo, ali dobro je da nam se među dokumentima nađe i polisa zdravstvenog osiguranja, kako bismo potpuno rasterećeni uživali u dugoočekivanom odmoru. Procedura nabavke polise je besplatna i jednostavna – poručuju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

“Potrebno je da osiguranik koji želi da mu ta potvrda bude izdata, ode kod svog izabranog lekara, koji mu daje papir da on nije bolovao od neke teže akutne ili hronične bolesti u poslednjih 12 meseci, sa tom potvrdom koju dobije od izabranog lekara, osiguranik odlazi u nadležnu ispostavu Republičkog zdravstvenog fonda prema mestu boravka, gde mu se u najkraćem roku, najčešće u dva do tri dana, izdaje obrazac sa kojim može dalje da putuje“ kaže Nemanja Velikić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

A ukoliko na tom putovanju nešto izmakne kontroli i krene nizbrdo, polisa osiguranja je naš najbolji zaštitnik, naročito za hitna medicinska stanja, i to u zemljama sa kojima RFZO ima sklopljene ugovore.

“To je nekih 20 zemalja gde najčešće naši ljudi odlaze tokom letnjeg perioda, to su Velika Britanija, Austrija, Italija, Francuska, Crna Gora, Mađarska itd“, navodi Velikić.

Potvrda koju izdaju u RFZO pokriva sva hitna medicinska stanja, bez obzira na visinu iznosa. Do sada je u fondu izdato 25 hiljada potvrda. Ukoliko se odlučite za neku od osiguravajućih kuća, većina njih nudi više nivoa osiguranja, a takve su i cene.

“Procedura je toliko jednostavna, da je gotova za desetak minuta, potrebni su brojevi pasoša, dokumenti onih koji putuju i njihovo opredeljenje za pokriće koje žele da imaju. Koji iznos pokrića žele da imaju, da li 10 hiljada, 30 hiljada evra, što opet zavisi ili može da utiče izbor pokrića od destinacije na koje se upućuju, svakako prekomorske zemlje su u nekim slučajevima skuplje za medicinsku pomoć“ kaže Marko Putnik iz DDOR-a Novi Sad

Putnik navodi da njihove polise pokrivaju dijagnostiku, laboratoriju, medicinsku pomoć, lekove i transport svojih klijenata, a obezbedili su i dopunsko osiguranje u slučaju obolevanja od kovida. Refundacija troškova obavlja se najkasnije 14 dana od predaje kompletne dokumentacije. Sasvim dovoljno razloga da na put ne krećete bez polise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.