Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ovo su neuobičajeni simptomi dijabetesa na koje treba obratiti pažnju - | K-013 Portal
simptomi dijabetesa

Ovo su neuobičajeni simptomi dijabetesa na koje treba obratiti pažnjuU zavisnosti od tipa bolesti, za pojavu prvih simptoma dijabetesa mogu da prođu nedelje ili godine.

Simptomi dijabetesa tipa 1 mogu da se pojave za nekoliko nedelja ili meseci, dok za pojavu simptoma dijabetesa tipa 2 mogu da prođu i godine.

Uobičajeni simptomi dijabetesa su pojačana žeđ i potreba za mokrenjem, dok u neobične simptome dijabetesa spadaju bolesti desni ili promene u sluhu, prenosi N1.

Što se pre dobije dijagnoza, pre se može početi i sa lečenjem i time doprineti smanjenju rizika od razvoja komplikacija. Upravo je zato važno znati i koji su sve neobični simptomi dijabetesa na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Parodontoza
 
Parodontoza je ozbiljna bolest desni koja dovodi do toga da se desni povlače što može da rezultira klaćenjem ili ispadanjem zuba.
 
Parodontoza je dva do tri puta češća kod ljudi koji imaju dijabetes, nego kod onih koji nemaju. Ne samo da je bolest desni češća kod dijabetičara, nego se kod njih i brže razvija i može da bude ozbiljnija.
 
I dok dijabetes može da pogorša parodontozu, ona može da bude i rizični faktor za razvoj visokog krvnog pritiska, što je, takođe faktor dijabetesa. Ustvari, parodontoza je povezivana s višim nivoima A1C, koji otkrivaju nivo šećera u krvi u protekla tri meseca.
 
Promene na koži
 
Jedan primer je crna akantoza, koju karakterizira gotovo baršunasta, tamna, često debela mrlja na koži koja se obično razvija u naborima kože, kao što je zadnji deo vrata, aksila (gde se ruka spaja s ramenom) i prepone. Ove se mrlje takođe mogu pojaviti na rukama, stopalima, laktovima i kolenima.
 
Povećanje nivoa inzulina može da prouzrokuje crnu akantozu. Insulin je hormon koji pomaže transport glukoze (šećera u krvi) u ćelije da bi im obezbedio energiju. 
 
Ponekad se ćelije odupiru insulinu i, kao odgovor, proizvodi se više insulina. Povećani nivoi insulina su pokazatelji insulinske rezistencije, koja je preteča predijabetesa i dijabetesa tipa 2.
 
Česte infekcije
 
Osobe s dijabetesom imaju povećan rizik od razvoja infekcija. To može da uključuje bakterijske infekcije poput onih oko noktiju ili folikula dlake, kao i čireve. 
 
Različite bakterije mogu da prouzrokuju ove infekcije, ali najčešći je stafilokoka.
 
Gljivične infekcije takođe mogu da budu češće. Najčešće su ove infekcije prouzrokovane gljivicom candida. Te infekcije mogu da se manifestuju kao svrab, lišajevi, vaginalna gljivična infekcija i atletsko stopalo.
 
Jedno od najčešćih mesta infekcije kod dijabetesa je urinarni trakt. To može bude zato što dijabetes slabi imunološki sistem ili zato što je dijabetes zahvatio nerve do tog stepena da se bešika više ne prazni u potpunosti.
 
Promene vida
 
Određene promene vida mogu da budu znak da vam je povišen šećer u krvi. Višak šećera može da ošteti male krvne sudove u oku i prouzrokuje promene koje utiču na jasnoću vida.
 
Neke od najranijih promena vida mogu da uključuju zamagljen vid ili probleme sa čitanjem ili gledanjem predmeta koji su daleko. Ako se ne reši, promene vida se mogu pogoršati i mogli biste da vidite tamne, plutajuće mrlje ili pruge.
 
Promene sluha
 
Osobe sa dijabetesom takođe su izložene povećanom riziku od gubitka sluha. Zapravo, dijabetes udvostručuje rizik od gubitka sluha. To je zbog oštećenja nerava u ušima koje može da prouzrokuje visok ili nizak nivo šećera u krvi.
 
Dugotrajno visok nivo šećera u krvi može da oštetiti male krvne sudove i nerve u unutrašnjem uhu. 
 
Dugotrajno nizak nivo šećera u krvi može da oštetiti način na koji se nervni signali šalju iz unutrašnjeg uha u mozak.
Deca često mokre u krevet
 
Deca koja su već naučena na odlazak u toalet i mogu da spavaju celu noć bez nezgoda mogu da počnu da mokre u krevet nekoliko puta nedeljno. Ova situacija je poznata kao noćno mokrenje i može da bude znak stanja poput dijabetesa tipa 1.
 
Noćno mokrenje zapravo je tipičan simptom dijabetesa tipa 1 kod dece, ali ga roditelji možda neće automatski povezati sa potencijalnom dijagnozom dijabetesa tipa 1. 
 
Opširnije o ovoj temi čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.