Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Raskrinkavanje mitova o vitaminu C: Šest najčešćih zabluda - | K-013 Portal
vitamin c, mitovi

Raskrinkavanje mitova o vitaminu C: Šest najčešćih zabludaVitamin C ili L-askorbinska kiselina je esencijalan nutrijent za naše telo, što znači da ga ono ne može sintetisati, zbog čega se mora redovno unositi izbalansiranom ishranom.

Ovaj vitamin je hidrosolubilan vitamin neophodan za normalan rast i razvoj ljudskog organizma, prenosi City Magazine.
 
 
Budući da je toliko važan za organizam, o njemu se mogu čuti mnoge tvrdnje, ali pojedine nisu tačne.
 
Ovo je šest najčešćih mitova o vitaminu C:
 
Mit 1: Vitamin C je lek za prehladu
 
Ovo je verovatno jedan od najvećih mitova. Vitamin C poboljšava imunitet, ali nema dokaza da leči prehladu kao što se to misli. Ukoliko se razbolite i potom pojačate unos vitamina C, on neće ubrzati vaš oporavak.
 
Mit 2: Narandža je najveći izvor vitamina C
 
Zapravo paprika babura ima više vitamina C od citrusa kao što su pomorandža i limun, pa ako želite da dodate više ovog vitamina u svoju ishranu, istražite koje još voće i povrće sadrži vitamin C. Takođe, u ishranu uvedite i kupus, budući da je on bogat ovim vitaminom.
 
Mit 3: Vitamin C je najvažniji za imunitet
 
Vitamin C nije jedino važan za imunitet, pomaže i u drugim funkcijama u telu kao što je sinteza dopamina koji ima važnu ulogu u kontrolisanju funkcija mozga i regulisanju raspoloženja. Takođe, ukoliko unosite gvožđe kao suplement ili ishranom, vitamin C će pomoći da ga što bolje apsorbujete.
 
Mit 4: Na unos vitamina C bi trebalo da obratimo pažnju samo kada smo bolesni
 
Često se dešava da se simptomi neke bolesti pojave kada je ona već uznapredovala, zbog čega je važno redovno unositi u organizam sve važne vitamine, ukljućujući i vitamin C, a ne samo kada smo sigurni da nam se pokvarilo zdravlje.
Mit 5: Što se više vitamina C konzumira, to je imunitet bolji
 
Svaki vitamin ima određen nivo koji je potreban organizmu. Nije dobro ako ih je premalo. Isto tako, nije dobro ako ih je previše, jer to može dovesti do hipervitaminoze. Bitno je održavati balans.
 
Mit 6: Suplementi vitamina C utiču na povećanje kilograma
 
Iako mnogi misle da uzimanje previše vitamina C može da dovede do povećanja kilograma, to nije tačno. Nekoliko istraživanja potvrdilo je da je nivo vitamina C u telu obrnuto proporcionalan težini tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.