Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto palačinke ispadaju žilave? Nije zbog sastojaka, već zbog jedne greške koju mnogi prave - | K-013 Portal
palacinke, zilave palacinke

Zašto palačinke ispadaju žilave? Nije zbog sastojaka, već zbog jedne greške koju mnogi praveSvaka domaćica ima svoj provereni recept za palačinke koji se uglavnom sastoji od jaja, brašna, mleka ili voda, malo soli i smesa je spremna je za prženje. Kod nekih je u receptu obavezna i kisela voda ili prašak za pecivo, ali, ruku na srce, palačinke mogu da ispadnu vrlo lepe i bez njih.

Ista je situacija i sa uljem – neke stavljaju ulje u testo, druge samo u tiganj, pomalo, pred svaku palačinku. Ali zašto ponekad palačinke ispadnu žilave, kakve god da sastojke stavimo u testo?

Odgovor je jednostavan, a malo njih ga zna – zato što ste previše dugo mutili testo! Tako se najčešće prevare oni koji nemaju mnogo iskustva pa veruju da treba uložiti što veći trud i da će tako palačinke biti sve bolje.

A istina je, zapravo, da se dugim mućenjem razvija više glutena u testu i da zbog njega palačinke budu žilavije.

Poenta je, tako, u nečem sasvim drugom – treba da ovlaš umutite viljuškom jaja sa malo soli, dodate mleko i onda brašno, pa izmešate samo toliko da ujednačite masu.

Ostavite je da kratko odstoji, pa onda dodajte vodu po želji i neće biti grudvica pa ni potrebe za dugim mućenjem. Kad ih ispržite, palačinke će biti meke “kao duša”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.