Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Korisni saveti kako da pojednostavite svoj život - | K-013 Portal
kako pojednostavniti život

Korisni saveti kako da pojednostavite svoj životŠta za vas znači jednostavan život? Dani koji protiču mirno, bez nereda i haotičnih dnevnih rasporeda ili prosto dinamika koju sami određujete? Kakav god da je vaš odgovor, oko jednog se moramo složiti: jednostavnost jeste u eliminisanju svega što vam nije neophodno.

Ukoliko već izvesno vreme osećate svakodnevni pritisak – na poslu, kod kuće, pa čak i tamo gde bi trebalo da ste opušteni – u provodu sa prijateljima, onda je definitivno došlo vreme za neke promene u vašem životu.

Jednostavnost, mir, osećaj spokoja i neke tihe unutrašnje radosti ne pada s neba, ali je ipak moguće postići ga i ostvariti. Isprobajte nekoliko proverenih načina i preuzmite kontrolu nad svojim životom.

Pustite kućne aparate da rade umesto vas

Da, tako je jednostavno! Kućni uređaji upravo i tome služe – da pojednostave naše živote i učine ih što kvalitetnijim. Dakle, umesto pranja sudova čitajte knjigu ili popijte kafu sa prijateljicom. Neka sudomašina obavi svoj posao. Isto važi i za pranje veša. Davno su prošla vremena kada su se osetljive tkanine morale prati ručno. Pametno iskoristite vreme za učenje, odmor ili druženje dok mašina pere vašu odeću. Svetski poznati brendovi bele tehnike utrkuju se u proizvodnji inovativnih modela uređaja sa što više programa. Tako Bosch veš mašine pružaju opcije pranja svile, sportske odeće, jorgana, ali i specifične programe ako što je Alergija plus, vuna-ručno pranje i slično.

Pored mašine za pranje veša, postoje i mašine za sušenje koje će vam uštedeti vreme za prostiranje, klasiranje odeće i drugo. Idite korak dalje, pa obezbedite za svoje domaćinstvo robotske usisivače koji sami usisavaju ili razmotrite mogućnost automatizacije celog doma.

Ograničite svoje vreme pred ekranom

Ovo se odnosi na sve ekrane koje posedujete. Kada ste usredsređeni na televiziju, filmove, video igrice, društvene mreže, i uopšte vaša zavisnost od tehnologije utiču na kvalitet vašeg života i više nego što mislite.

Mediji imaju moć da oblikuju sistem naših vrednosti. Vremenom, to prerasta u pravu dominaciju nad našim životom, jer sve to mislimo, radimo ili govorimo postaje izraz onoga što gledamo ili čitamo onlajn.

Kako stalno živimo u tom svetu, ne primećujemo taj uticaj. Jedini način da u potpunosti shvatimo kako nas menjaju vesti iz sveta, svakodnevne objave na Fejsbuku ili Instagramu jeste da ih isključimo. Naravno, u današnje vreme je posebno nezgodno biti izvan svega, ali to ne znači da ne možete smanjiti vreme koje provodite proveravajući socijalne mreže ili igrajući igrice.

Oslobodite se loših navika

Loše mentalne navike su teg na duši i kočnica razvoja. Oslobodite se samosažaljenja, osećaja da ste žrtva, stalnog osvrtanja na prošlost i neka dešavanja i osećanja koje ne možete promeniti. Većina negativnih emocija je potpuno beskorisna. Ogorčenost, zavist, mržnja i ljubomora nikada nisu poboljšali kvalitet života nijednog čoveka.

Preuzmite odgovornost i kontrolu nad svojim mislima. U jednostavnom i mirnom životu nema mesta za bespotrebna čavrljanja, površne razgovore i psihički haos. Umesto toga, napravite mesta za zdravije navike poput zahvalnosti, saosećanja i nežnog ophođenja prema sebi i drugima.

Kada primetite da vas opsedaju toksične i negativne misli, duboko udahnite, podsetite se da to nije korisno i zamenite taj način razmišljanja onim lepšim, od kog ćete se osećati dobro i spokojno.

Preuzmite kontrolu nad svojim vremenom

Ako vam se na kraju dana čini da ništa niste postigli ni ostvarili do kraja, a da ste sve vreme samo trčali – nešto definitivno morate promeniti na listi vaših prioriteta. Zapitajte se: da li zaista provodite svoj dan onako kako vam prija? Da li su sve aktivnosti kojima ste se posvetili odista bitne?

Pogledajte sve što se događa u vašem životu. Kako provodite dan? Kakve su vaše obaveze: od posla do kuće, od dečijih aktivnosti do hobija. Razmislite šta od toga zaista daje doprinos vrednost vašem životu, a šta ne.

Napravite listu stvari koje svakodenevno obavljate i procenite da li su u skladu sa vašim prioritetima. Ako nisu, eliminišite ih i usredsredite se na ono što je važno. Redizajnirajte svoj dan.

Raspremite nered u kući i oko kuće

Vaše okruženje utiče na vaše raspoloženje! Ima velike istine u ovoj tvrdnji. Zapravo, od sredine u kojoj živite u mnogome zavise vaši fizički i psihički osećaji. Nije važno da li se to odnosi na vreme koje izgubite tražeći ključeve od auta na neurednom stolu ili ono čuveno “nemam šta da obučem” ispred ormara prepunog odeće – činjenica je: posedovanje previše stvari iscrpljuje.

Sa druge strane, čist, uredan i uvek dobro organizovan prostor pomaže vam da se osećate energičnije, podstiče vašu produktivnost i lepo raspoloženje. Sve je bolje od života zatrpanog odećom, papirima i prljavim posuđem.

Kada imate manje stvari o kojima treba brinuti, osećaćete se lakše. Ujedno, više energije vam ostaje da brinete o stvarima koje čuvate. Ne morate sve odjednom! Počnite sa raščišćavanjem jedne po jedne sobe ili pak krenite od dvorišta. Uređenjem vrta, izbacivanjem loma, pravljenjem mesta za popodnevni odmor sigurno ćete promeniti način na koji doživljavate svoj dom i život u njemu. To ne mora biti veliko ulaganje. Nekoliko sadnica ili pozajmljen pelcer iz komšiluka, povoljna cena klizne kapije ili jednostavne ograde i već ste na korak bliže minimalističkom eksterijeru. Probajte i uverite se i sami koliko se bolje osećate kada se rešite stvari koje vam nisu potrebne.

(S. Stanković)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.