Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta stoji iza običaja da jedemo tortu i duvamo svećice za rođendan - | K-013 Portal
duvanje svecica, torta, rodjendan

Šta stoji iza običaja da jedemo tortu i duvamo svećice za rođendanKada proslavljamo rođendan, glavna poslastica je uvek torta. Međutim, retko ko se zapitao zašto se baš torta pravi za rođendan i koje je značenje duvanja svećica

Ova tradicija potiče iz drevnih vremena i vezuje se najpre za Egipćane, a zatim i za Grke, prenosi Najžena.

Tradicija kaže da su upravo Egipćani bili ti kojima se pripisuje “izum” rođendana. Verovalo se kako faraoni na dan kad su krunisani postaju bogovi, te su posebno obeležavali taj dan.

Zatim su ovaj običaj pozajmili Grci, verujući da će biti veličanstveniji ako se na kraju zaslade raskošnim i bogatim dezertom. Zato su pravili kolač koji je oblikom podsećao na mesec, a sve u čast Artemide, boginje meseca.

Poslasticu su ukrašavali upaljenim svećicama koje sjaje poput Meseca. Od tada, pa sve do danas traje tradicija paljenja svećica za rođendan.

Moderan način proslavljanja rođendana vuče koren iz nemačkog običaja iz 18. veka sa takozvane Kinderfeste proslave. Običaj nalaže da na jutro dečijeg rođendana mališan dobija kolač sa upaljenim svećicama čiji bi broj odgovarao broju njegovih godina.

Porodica bi sklonila sveće sa torte koje bi gorele tokom celog dana, a u određenom trenutku dete bi u njih dunulo i poželelo želju.

Kao i danas, želja nije smela da se izgovara na glas. S obzirom na to da su sastojci za tortu bili prilično skupi, običaj se nije proširio sve do vremena posle industrijske revolucije.

Kada su namirnice postale jeftinije, torte su počele da se prave i prodaju u poslastičarnicama, a onda je taj trend počeo sve više da se širi i postao neizostavan deo svakog rođendana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.