Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Držite li mobilni telefon pored glave dok spavate? Odmah prestanite - | K-013 Portal
mobilni telefon, spavanje

Držite li mobilni telefon pored glave dok spavate? Odmah prestaniteGde stavljate mobilni kad krenete da spavanje? Možemo pretpostaviti da ga većina drži pored sebe na noćnom ormariću ili ispod jastuka. Na kraju krajeva, to je poslednja stvar koju pogledamo pre spavanja, a prva stvar za kojom posegnemo kad se probudimo, zar ne?

Ali da li to zaista dobra ideja i može li nas takvo kompulsivno ponašanje zapravo sprečiti da dobijemo dovoljno sna? I da li je bezbedno sigurno imati mobilni pored sebe celu noć? Mnogi od nas su blaženo nesvesni da spavanje uz vaš uređaj može ozbiljno sprečiti dobrobit spavanja, piše Mirror.

Prepoznajte da to nije samo telefon

To zapravo nije samo telefon, zar ne? Više kao nezamenjiv mali računar bez kojeg mnogi od nas ne mogu da žive. Možete zvati, slati poruke, surfovati internetom, odgovarati na e-poštu i komunicirati putem društvenih mreža. Uz mnoštvo funkcija koje nas drže budnima, nije ni čudo da ovi uređaji imaju ogromni potencijal da nam pokvare san.

Gubitak sna

Mnogi od nas uhvaćeni su u ovu poznatu zamku – onu kompulsivnu želju da nastavimo da osvežavamo, proveravamo, čitamo, odgovaramo, listamo, objavljujemo, klikćemo ili petljamo po igricama. Velikom delu nas vrlo je teško odložiti uređaj, što samo po sebi može da spreči odlazak na spavanje i smanjiti ukupno vreme za odmor. Sva ova stimulacija, naročito noću, može da oteža isključivanje i pokvari san. Možda zvuči dramatično, ali takvo kompulsivno ponašanje tokom dužeg razdoblja lako može dovesti do nedostatka sna.

Snaga svetlosti

Sva ta veštačka plava svetlost s ekrana telefona, tableta ili računara utiče na našu sposobnost da zaspimo. Plava svetlost vara mozak da misli da je dan, zbog čega vaše telo prestaje da otpušta hormon sna melatonin koji pomaže da se opustimo pre spavanja. Veštačko svetlo takođe uništava naš cirkadijalni ritam, obrazac spavanja i budnosti tokom 24-satnog dana koji pomaže u kontroli vašeg dnevnog rasporeda za spavanje i budnost.

Problem držanja telefona u spavaćoj sobi

Kao opšte pravilo, pametno je taj mobilni držati što dalje od spavaće sobe. Za početak, ovo će vam olakšati izbegavanje dugotrajne upotrebe kada bi stvarno da pređete na spavanje. Pomeranje uređaja u drugu prostoriju takođe će sprečiti proveru ako se probudite noću. Još jedna stvar koju treba imati na umu je da su mobilni dizajnirani za brzo reagovanje; mogu da postoje zvona, alarmi, upozorenja ili svetla koja privlače vašu pažnju. Videti bilo šta od toga može lako narušiti kvalitet sna, a takođe vas dovoljno probuditi da se osećate kao da treba da reagujete.

Da li je u redu spavati s telefonom pored glave?

Neki su ljudi zabrinuti zbog uticaja elektromagnetskih polja koja emituju telefoni. Zabrinutost se kreće od povećanog rizika za tumore mozga do uticaja na plodnost. Uopšteno se smatra da moderni telefoni imaju zanemariv efekat na ljudsko telo, ali mnogi smatraju da bi bilo razumno biti malo oprezniji. Mobilni se oglašavaju svakih nekoliko sekundi tako da uređaj još uvek emituju malu količinu mikrotalasnog zračenja. Stavljanje mobilnog u način rada u avionu i isključivanje postavki lokacije ozbiljno ograničava bilo kakvo radiofrekvencijsko zračenje – plus vaš će se alarm i dalje oglašavati ujutro!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.